Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomocí zvučných generátorů dezinfikovali Důl ČSM-sever, na řadě je Důl ČSM-jih

Dvě desítky profesionálních hasičů (HZS MSK) s šesti osvědčenými generátory teplého desinfekčního aerosolu („vuvuzelami“) se zapojily ve čtvrtek 25. 6. 2020 odpoledne v areálu Dolu ČSM-sever na Karvinsku do druhého dne třídenní dezinfekce tří dolů OKD – ČSA, ČSM-sever a ČSM-jih, a to kvůli zvýšené nákaze koronavirem Covid-19. Přitom už na začátku června hasiči úspěšně dekontaminovali rozlehlé prostory Dolu Darkov.

Během tří hodin tak museli hasiči ve čtvrtek odpoledne „vyčistit“ prostorné koupelny a „řetízkové“ šatny pro havíře, kanceláře správní budovy a chodby Dolu ČSM-sever. O den dříve (ve středu) již hasiči dekontaminovali v hermeticky uzavřených oblecích Důl ČSA, v pátek přijde na řadu Důl ČSM-jih.

Přečtěte siHasiči během tří dnů dekontaminují Důl Darkov pomocí generátorů

Prázdné prostory obvykle čistí pomocí osvědčených generátorů teplého desinfekčního aerosolu, když půlhodinovém působení desinfekčního prostředku lze tyto prostory opět běžně používat. Celkem 15 těchto přístrojů a k tomu 250 kg práškové desinfekce (ke 4% rozředění s vodou) nedávno zakoupil a hasičům daroval Moravskoslezský kraj za bezmála 1,9 milionu korun.

Dvojice hasičů v hermeticky uzavřených ochranných oblecích, rukavicích a speciálních maskách Dräger s filtry (a se sluchátky či špunty do uší) se střídají v používání až 18 kg těžkého generátoru (hmotnost po jeho naplnění).

Zhruba po 40 minutách je potřeba generátor opět naplnit pečlivě testovaným a osvědčeným desinfekčním prostředkem (Virkon S) a benzínem. Pro charakteristický zvuk generátoru jej hasiči překřtili na „Vuvuzely“, které mj.zněly mnoha stadiony MS ve fotbale 2010 v Jižní Africe. I tak ušetří mnoho cenného času a zvládne velké prostory…

Přečtěte siHasiči provedli dekontaminaci tří oddělení Městské nemocnice Ostrava

Hasiči z HZS MSK v květnu dekontaminovali obdobným způsobem například části Nemocnice v Chebu a Městské nemocnice Ostrava – jednak kvůli kvalitnímu vybavení (celkem 15 generátorům), které pořídil a profesionálním hasičům z HZS MSK daroval Moravskoslezský kraj (jako jeden z mála krajů v ČR), ale také kvůli bohatým zkušenostem.

V uplynulých třech měsících příslušníci HZS MSK mj. dekontaminovali také ostravský Domov pro seniory IRIS, ostravské Alzheimer centrum, základní školy, rovněž několik hasičských stanic a služeben ostatních složek IZS na různých místech kraje

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19