Úterý 8. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár rekreační chaty u Mikulčina vrchu

Dne 15. 4. 2010 ve 21:38 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty mezi obcí Lopeník a Vyškovec. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Bánova, Březové a Starého Hrozenkova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru rekreační chaty u Mikulčina vrchu.

Už podle oznámení události na tísňovou linku bylo zřejmé, že se jedná o rozsáhlý požár. Před příjezdem hasičů se snažili lidé z okolí zabránit rozšíření plamenů na další blízké chaty a les, k čemuž použili i přenosné hasicí přístroje z jedné z hlavních turistických chat.

Dojezd jednotek hasičů na toto odlehlejší a známé rekreační středisko Bílých Karpat znamenal i víc než dvacet minut. Mezitím požár zesílil natolik, že došlo pravděpodobně i k výbuchu malé tlakové lahve na plyn a k dalšímu extrémnímu podpoření hoření.

Po příjezdu cisteren bylo postupně rozvinuto několik proudů vody a začal požární útok z několika stran. Objekt samotný nebylo možné zachránit a hasiči se soustředili na rychlou lokalizaci a zabránění dalšího možného šíření požáru. Plameny se podařilo lokalizovat asi po čtyřiceti minutách zásahu. Dřevěné konstrukce chaty postupně prohořely a zbortily se.

Likvidace hlavního požáru však trvala až téměř do jedné hodiny ranní. Na místě zůstala pouze jednotka dobrovolníků z obce Březová, jejímž úkolem bylo požářiště hlídat před případným rozhořením. K rozhoření skutečně došlo a hasiči dalších několik hodin dohašovali skrytá ohniska. Krátce po třetí hodině došla hasičům voda a požádali o vyslání další cisterny na doplňování. Hasiči pak na místě setrvali až do rána.

Na místo přijel vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště, který si místo požáru v noci pouze předběžně prohlédl. Další vyšetřování, ve spolupráci s policií, je naplánováno na páteční dopoledne. Celodřevěný rekreační objekt byl požárem zcela zničen a způsobená škoda se odhaduje pouze předběžně na 800.000 Kč.

V záznamech vyšetřovatelů bylo zjištěno, že nedávno došlo v této chatě k požáru, který byl uhašen a v pondělí dne 12. 4. 2010 na místo vyjel pouze vyšetřovatel bez zásahových jednotek. Souvislost s touto událostí je také předmětem dalšího šetření.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet