Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské odpoledne v Račicích nad Trotinou bylo zakončeno překvapením, hasiči dostali nové rukavice a boty

Tento způsob léta zdá se nám poněkud podivným… Ano je to léto trochu jiné , díky počasí ne tak horké, ale normální, konečně je dost vody a člověk si nepřipadá jak na dovolené v Egyptě. A samozřejmě do letošního léta zasáhla opatření týkající se nákazy koronavirem.

Tomu se musela přizpůsobit i tradiční hasičská soutěž v obci Račice nad Trotinou. Vzhledem k situaci jsme se letos rozhodli soutěž zrušit a místo ní uspořádat Hasičské odpoledne, což bylo spojení Dětského dne (který musel být v červnu zrušen) a ukázky kompletní techniky SDH a JSDH Račice nad Trotinou.


Akce začala 11. 7. 2020 ve 14:00 soutěžemi pro děti, které si za každou splněnou disciplínu mohli odnést nějakou malou sladkost, takže děti se zápalem sportovali více než hodinu.

Po ukončení části pro děti byla představena kompletní hasičská technika místního sboru. Ať už od přívěsných požárních stříkaček i více než 60 let starých tak byla také předvedena a okomentována aktuální moderní technika, kterou využívají hasiči ke zdolávání požárů v dnešní době. Veškerá vystavená technika je plně provozuschopná a funkční.


Další na programu byla ukázka tréninku družstva dětí, které pod vedení Magdou Černou a Lenkou Maťátkovou předvedly neprve útoky se džberovou stříkačkou a následně za pomoci družstva žen i požární útok s PS12. Útoky probíhaly za vydatného povzbuzování všech přítomných.

Po družstvu dětí nastoupilo družstvo žen pod vedením Petry Machkové s ukázkou svého tréninku a dvou cvičných útoků. A aby nebyli muži zahanbeni tak poslední útoky patřili jim. Se svým požárním útokem se předvedla stará garda, která předvedla kompletní příjezd na místo požáry na přívěsu PS8 Taženým traktorem.

Podívaná to byla pěkná a rádi jsme viděli, že i technika, která je starší, než mnozí členové sboru funguje stále na jedničku a má své místo v ochraně naší obce.


Posledním bodem programu byly ukázky techniky okolních sborů. Svou techniku zde předvedli JSDH Hořiněves – CAS Scania, HZSp Čepro Cerekvice – TA Ford Ranger + přívěs s člunem a JSDH Černilov s CAS na podvozku Tatra Terno.

Všichni zájemci si mohli prohlédnout kompletní vybavení vozů, podívat se do kabiny a byla jim i předvedena funkčnost například střešní lafety, stabilního hasicího monitoru nebo vysokotlakého hašení. Tímto mi dovolte poděkovat klukům z výše uvedených jednotek za to, že si na nás udělali čas a předvedli nám svou techniku!

Na závěr předal starost sboru Jan Vytlačil dětem medaile za vzornou přípravu a ukázku požárního útoku a družstvu žen sošku s útočícími hasiči jako památku na Hasičské odpoledne a poděkování za vzornou reprezentaci obce.

A chybí nám ještě to zmiňované překvapení. To se týkalo členů výjezdové jednotky. Velitel Libor Machek jim přikázal, aby se kompletně oblékli do zásahového oblečení a nechal je nastoupit. A poté všem členům JSDH slavnostně předal novou zásahovou obuv Prabos Demon Fire IV a zásahové rukavice Holík Josephine.

Pro členy to bylo příjemné překvapení, k výměně obuvi a rukavic dochází po 10 letech, kdy některé rukavice již nevyhovovali normám. Na tuto akci se nám podařilo získat po dvou letech práce finance od Nadace Agrofert, která nám přispěla 50 tisíc korun a zbylou částku cca 25 tisíc korun doplatila obec ze svého rozpočtu.

Tímto bych chtěl poděkovat Nadaci Agrofert za poskytnutí finančního daru, bez těchto peněz bychom obuv měnili několik let.

Sdílet