Úterý 8. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pod troskami zřícené zdi nikdo nebyl

K rozsáhlému sesuvu zdi vyjížděli hasiči ve středu v podvečer do Komenského ulice v Židlochovicích na Brněnsku. Hlášení o události hasiči převzali v 18.54 hodin, na místo postupně vyjelo pět jednotek – profesionální ze stanic v Židlochovicích, Pohořelicích a v Lidické ulici v Brně a dobrovolné jednotky z Židlochovic a Hrušovan u Brna.

K rozsáhlému sesuvu zdi vyjížděli hasiči ve středu v podvečer do Komenského ulice v Židlochovicích na Brněnsku. Hlášení o události hasiči převzali v 18.54 hodin, na místo postupně vyjelo pět jednotek – profesionální ze stanic v Židlochovicích, Pohořelicích a v Lidické ulici v Brně a dobrovolné jednotky z Židlochovic a Hrušovan u Brna. Na místo vyjeli také policisté, zdravotníci a k uvolněnému kabelu el. vedení i pracovníci pohotovostní služby rozvodných závodů.

Po příjezdu hasiči zjistili, že se jedná o sesuv zhruba pět metrů vysoké zdi a kamenité půdy v délce sedmi metrů. Množství zdiva a zeminy podle odhadu dosahovalo objemu 20 krychlových metrů. Protože zřícení zdi nikdo neviděl a nebylo tak možné vyloučit, že zemina někoho zavalila, hasiči ihned zahájili záchranné práce.

Zeď v okolí sesuvu hasiči proti dalšímu pohybu zajišťovali dřevěnými deskami a trámy. Ručním ženijním nářadím a později i s pomocí dvou kolových nakladačů postupně odklízeli hromadu zdiva a zeminy. Po setmění místo závalu nasvítili. Uvolněný kabel el. vedení, který hrozil přetrhnutím, pracovníci rozvodných závodů odpojili.

Postupné rozebírání závalu, průzkum zříceného zdiva a zeminy a zajišťování zbytků zdi hasiči ukončili ve 21.27 hodin. Pod hromadou sutin hasiči nikdo nenašli.


Ilustrační foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet