Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Barikády 2010

Ruce Pražanů si podávají dlažební kostky. Začíná pomalu svítat. Nedaleko vstupu na dvůr základní školy Pražačka, v níž sídlí útočné oddíly NSDAP, vyrůstá barikáda. Je jasné, že nebude trvat dlouho a dojde k dalšímu krvavému střetu s německými okupanty.

Největší oslavy konce II. světové války letos proběhnou na Praze 3

Ruce Pražanů si podávají dlažební kostky. Začíná pomalu svítat. Nedaleko vstupu na dvůr základní školy Pražačka, v níž sídlí útočné oddíly NSDAP, vyrůstá barikáda. Je jasné, že nebude trvat dlouho a dojde k dalšímu krvavému střetu s německými okupanty. Boje budou možná o něco dramatičtější, než jinde v Praze, protože ve škole mají základnu mladí fanatičtí nacisté, terorizující okolí od počátku Pražského povstání. Je 7. května ráno. Před dvěma dny sem nacisté zavlekli zhruba osm desítek rukojmí, které mučili a mnohé z nich poté zastřelili. Je čas jednat.

V areálu základní školy Pražačka si 7. května připomeneme průběh květnových bojů o Prahu. Členové Klubu vojenské historie Gardekorps Praha nás spolu se svými kolegy ze spřízněných sdružení zavedou o pětašedesát let zpět. Bojovat se bude ve dvou vlnách, přičemž přímých účastníků bojových ukázek uvidíte na místě zhruba sto padesát. Na školním dvoře vyroste dobový vojenský tábor, nebude chybět ani historická kolová a pásová technika. Akce samotná má mnoho rozměrů.

Kromě rekonstrukce skutečných květnových událostí roku 1945 v sobě nese Barikáda 2010 symbol sounáležitosti Pražanů a jejich odhodlání čelit okupantům, odvahu položit třeba i život za svobodu. Veškeré dění na barikádě bude přenášeno také na dvě velkoplošné obrazovky, přičemž děj samotný je možné sledovat z mnoha úhlů, mimo jiné i z pohodlí sedaček na tribuně. Řadu praktických informací k Barikádě 2010 naleznete v samostatném přehledu na našich internetových stránkách www.praha3.cz. Jedno je téměř jisté. Pokud navštívíte největší květnovou akci svého druhu v Praze, nebudete rozhodně litovat. Vstup na Barikádu 2010 je zdarma.

Program Barikády 2010 a důležité informace pro návštěvníky

7:00–11:00 stavba barikády a dobového vojenského tábora

10:00 – 18:00 prezentace techniky, výzbroje a výstroje Policie České republiky, Městské policie HMP a Hasičského záchranného sboru HMP; diskuse s pamětníky Pražského povstání a s historiky; výstava fotografií z období Pražského povstání; dobové soutěže; prodej tematické literatury a upomínkových předmětů; fotografování u dobové vojenské techniky a moderní techniky složek Integrovaného záchranného systému (fotostánky) ;

12:35
slavnostní zahájení Barikády 2010 starostkou Prahy 3 Milenou Kozumplíkovou a starostou Prahy 13 Davidem Vodrážkou

12:45
symbolické uctění památky padlých v bojích na Pražačce (položení kytice za občany Prahy 3)

13:00
rekonstrukce květnových bojů na Pražačce (I. bojová ukázka)

16:00
klíčové okamžiky Pražského povstání (II. bojová ukázka)

INFORMACE PRO NÁVŠTEVNÍKY BARIKÁDY 2010

Kde leží areál základní školy Pražačka?

V ulici Nad Ohradou v Praze 3

Jak se na Pražačku dostanu?

Nejlépe tramvajemi číslo 1, 9 a 16 (zastávka Vápenka). Časy a spoje si můžete vyhledat přímo ZDE.

Jaká je výše vstupného?

Vstup na akci je zdarma.

Je Barikáda 2010 vhodná i pro rodiny s malými dětmi?

Jistě. Záleží ovšem na věku vašeho dítěte či dětí. Pro děti, které už umí chodit, je připraven skákací hrad či dopravní hřiště Městské policie HMP. Děti si mohou společně s vámi prohlédnout moderní policejní a hasičskou techniku, podobně jako historickou vojenskou techniku, navštívit dobový vojenský tábor nebo se zúčastnit řady soutěží v historickém duchu. Mějte ovšem na paměti hlukovou zátěž a autentičnost obou bojových ukázek. Nemůžeme rozhodovat za vás, ale doporučujeme vám přijít s menšími dětmi alespoň ve dvou, aby jeden z vás mohl být při bojových ukázkách s malým dítětem v klidové zóně, případně abyste se mohli vystřídat.

Mám tělesný hendikep. Mysleli jste při přípravě akce i na mě?

Je nutné počítat s tím, že park na Pražačce je svažitý, nicméně hendikep není překážkou pro návštěvu Barikády 2010. Externí bezpečnostní agentura a pořadatelé vám budou po celou dobu akce plně k dispozici. Zajistili jsme pro vás také speciální toalety.

Co když budu mít na místě nějaký zdravotní problém (zranění, nevolnost)?

Bez výjimky platí, že první, co musíte udělat v případě ohrožení života či zdraví, je zavolat na tísňovou linku 155. Přímo na Pražačce budou ovšem umístěna tři zdravotnická stanoviště s lékařem a zdravotnickými záchranáři. O jakémkoli zdravotním problému proto neprodleně informujte pořadatele, který k vám neodkladně přivolá pomoc. 

Mohu průběh Barikády 2010 fotografovat nebo natáčet na videokameru?

Samozřejmě ano. Zvláštní režim platí pouze pro bojové ukázky a je dán nutností zajistit pro všechny přítomné maximální možnou míru bezpečnosti. Proto je bezpodmínečně nutné dbát pokynů externí bezpečnostní agentury, městské i republikové policie či organizátorů z řad zaměstnanců Úřadu městské části Praha 3.

V rámci Barikád 2010 nabízíte řadu samostatných programů. Jak se na místě zorientuji?

Zaměstnanci externí bezpečnostní agentury, ale také organizátoři budou rozdávat situační plánky, v nichž budou přehledně a přesně zakresleny veškeré „body zájmu". S orientací vám také kdykoli pomohou organizátoři.

Na Pražačce bude vystavená dobová vojenská technika. Jak se o ní dozvím více?

Na místě obdržíte kromě situačního plánku také materiál, v němž se dočtete o vystavené technice veškeré podstatné informace.

Bude na místě zajištěno občerstvení? 

Ano. Můžete se těšit například na guláš z polní kuchyně.

Budou na místě v prodeji upomínkové předměty?

Ano, ale jejich výrobu a prodej zajišťuje externí společnost, nikoli městská část Praha 3. Pro Barikádu 2010 nechala externí společnost zhotovit trika, pamětní minci a repliku dobového plechového hrnku s vizuálem akce. Všechny tyto upomínkové předměty budete mít možnost získat také v soutěžích, které budou na Pražačce probíhat celý den

Odkazy na partnery akce:

Klub vojenské historie Gardekorps Praha

Odkazy na spolupracující organizace:

Vojenský historický ústav
Policie České republiky
Městská policie HMP
Hasičský záchranný sbor HMP

Odkazy na tematické články a odborné statě:

Válečné zločiny ve škole „Na Pražačce", Ústav pro studium totalitních režimů

Diváky pokaždé uchvátí dobře zahraná vojenská scéna, Radniční noviny Prahy 3, str. 5 Barikáda 2010: Autentický zážitek nejen pro pamětníky, Žižkovské listy

Za Pražského povstání pobili civilisty

Foto z loňských oslav


Pavlína Kubáčková


-swo-

Sdílet
Přiložené soubory
Tisková zpáva zobrazit online PDF 124 kB