Úterý 8. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V zásobníku stroje na zpracování příze hořela bavlna

Požár ve firmě na zpracování příze v Plavech byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje v pondělí 10. května 2010 v 18:31 hodin. Podle nahlášení začalo hořet v čistírně přádelny bavlny. V době vzniku požáru bylo uvnitř asi 50 zaměstnanců.

Do Plavů byli vysláni profesionální hasiči z Velkých Hamrů a Jablonce nad Nisou. Hasiči na místě zjistili, že se všichni zaměstnanci sami evakuovali za zakouřených prostor ven. Uvnitř objektu našli stroj na zpracování bavlny, u něhož došlo k zahoření. Hasiči ve spolupráci se zaměstnanci vyprázdnili zásobník na bavlnu a pomocí vysokotlakého vodního proudu dohasili drobná ohniska požáru. Hořící bavlnu objevili i v zásobníku vedlejšího stroje. Žhnoucí bavlnu vyvezli ven, kde ji dohasili. Poté provoz odvětrali a krátce po 20. hodině zásah ukončili.

Požár způsobil cizí předmět v bavlně. Pravděpodobně při rozmělňování bavlny došlo ke vzniku mechanické jiskry, od které se vznítila bavlna nasátá do zásobníků spřádacích strojů. Výše vzniklé škody se pohybuje okolo 100 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek v hodnotě 1 milionu.

Autor: por. Mgr. Iva Michalíčková

-kow-

Sdílet