Úterý 8. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v zahradní chatce v Komorní Lhotce zraněny dvě osoby

Čtyři jednotky hasičů vyjely v noci na pátek 14. 5. 2010 do Komorní Lhotky (okres Frýdek-Místek) k požáru zahradní chatky. Majiteli se jej podařilo uhasit pomocí hadice s vodou z vodovodu ještě před příjezdem první jednotky, zraněny – popáleny ale byly jeho družka (28 let) a čtyřapůlleté děvčátko.

Ilustrační foto HZS Libereckého kraje

Informaci o požáru obdrželo operační středisko hasičů ve čtvrtek před 23. hodinou. Na místo byly ihned vyslány dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic ve Frýdku-Místku a Nošovicích – a dvě dobrovolné jednotky – z Komorní Lhotky a Hnojníku.

Požár vznikl v přízemí chatky a postupoval po stěně a stropní konstrukci. V podkroví spali muž s družkou a dvě děti. Když začalo hořet a obyvatelé chatky se vzbudili, už nebyli schopni projít dolů po schodech, spouštěli se tedy pryč z objektu menším okýnkem. Žena a děvčátko utrpěly popáleniny.

Škoda na chatce činí 30 tisíc korun. Příčina vzniku požáru ještě není známá, šetřila se v pátek (dnes) dopoledne na místě.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


Doplňující tisková zpráva ÚSZS MS kraje:

Dvě posádky záchranné služby zasahovaly včera (čtvrtek 13. 5.) ve večerních a nočních hodinách v souvislosti s požárem bytu v obci Komorní Lhotka. O události se operační středisko dozvědělo krátce před třiadvacátou hodinou a na pomoc dvěma zraněným byly vyslány posádka rychlé lékařské a rychlé zdravotnické pomoci ze stanoviště v Třinci.

Děvčátko ve věku čtyř a půl roku utrpělo při požáru popáleniny horní a dolní končetiny, v době příjezdu záchranářů bylo při vědomí. Posádka provedla prvotní ošetření, nutné bylo podat léky tlumící bolest a vědomí malé pacientky. Dítě posléze záchranáři ve vážném stavu transportovali na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Druhou zraněnou byla osmadvacetiletá žena, která utrpěla těžké popáleniny na více částech těla, a to v rozsahu přibližně 85% tělesného povrchu. Po zajištění postižené v rámci přednemocniční neodkladné péče ji posádka záchranné služby transportovala na anesteziologicko-resuscitační oddělené nemocnice v Třinci. Odtud byla zakrátko přepravena posádkou rychlé lékařské pomoci na specializované pracoviště – popáleninové centrum FN Ostrava.

Z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek bohužel nebylo možno použít k transportu pacientek vrtulník letecké záchranné služby.


PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí ÚSZS MSK

Ilustrační foto


-swo-

Sdílet