Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský záchranný sbor získal prestižní mezinárodní cenu za mapový systém pro jednotky IZS

V letošním roce získal tým GŘ HZS ČR prestižní mezinárodní ocenění „Special Achievement in GIS“ v rámci největší celosvětové konference věnované této oblasti Esri User Conference.

Cenu udělovanou za významné a inspirativní projekty z celého světa využívající GIS hasiči dostali od prezidenta a zakladatele společnosti Esri Jacka Dangermonda. Konkrétně se jednalo o projekt Národního informačního systému pro tísňové linky (NIS IZS), na kterém GŘ HZS ČR spolupracovalo s řadou dalších subjektů.

Přečtěte siVýstupy projektů programu informačních systémů IZS již tři roky pomáhají hasičům

Aby hasiči, ale také další složky IZS, dorazili na místo zásahu bezpečně a v co možná nejkratší době, využívají naše operační a informační střediska při orientaci v terénu a při navigaci jednotek do místa zásahu sofistikovaný geografický informační systém (GIS), který je zjednodušeně řečeno souborem sw/hw vybavení, aktuálních geografických dat a zkušených pracovníků.

Přečtěte siKrajská operační střediska v celé republice jsou "v novém", došlo k modernizaci technologií

Systém GIS využívají záchranné složky po celém světě. GIS dokáže, kromě jiného také například zohlednit rozměry i hmotnosti zásahové techniky a těmto údajům přizpůsobit navrhovanou optimální trasu k zásahu.

Sdílet