Úterý 8. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ: Odčerpávání vody z výjezdu na D1 ve směru na Ostravu

Jen na sebe „nadával" a profesionálním hasičům za rychlou záchranu děkoval zhruba čtyřicetiletý muž, který si troufnul ve čtvrtek 20. 5. 2010 odpoledne vjet se svou Škodou Felicií v Bohumíně (okres Karviná) do zákazu vjezdu (kvůli zatopené komunikaci), aby si zkrátil cestu zdejší „Myší dírou".

Jen na sebe „nadával" a profesionálním hasičům za rychlou záchranu děkoval zhruba čtyřicetiletý muž, který si troufnul ve čtvrtek 20. 5. 2010 odpoledne vjet se svou Škodou Felicií v Bohumíně (okres Karviná) do zákazu vjezdu (kvůli zatopené komunikaci), aby si zkrátil cestu zdejší „Myší dírou".

Felicie s registrační značkou okresu Frýdek-Místek se ale neukázala jako dobrý člun a muž zůstal uvězněn v autě uprostřed vodní laguny.

Felicie skončila zatopená pod železničním mostem téměř až po vnější madla dveří. O pomoc zavolal tísňovou linkou sám postižený řidič, který stačil před připlutím gumového člunu s hasiči z bohumínské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje vylézt bočním oknem na střechu auta.

Hasiči mu pomohli na záchranný člun a převezli jej na „břeh". Pak vytáhli z vody i felicii. Byla nepojízdná. Před odjezdem na stanici předali hasiči událost policistům ČR – kvůli dalšímu šetření a zřejmě i pořádnému potrestání.

Hasiči v Moravskoslezském kraje již mnohokrát za poslední „povodňový" týden upozorňovali řidiče vozidel, aby důsledně respektovali uzavírky, dopravní značení a další dopravní opatření Policie ČR na silnicích. Tím předejdou možnému vjezdu do vody, bahna šči naplavenin. Vjezdem do zákazu vjezdu mohou také zatarasit třeba jen úzkou, ale životně důležitou komunikaci.

AKTUALIZACE 08:40
Odřad HZS hlavního města Prahy pomohl v noci ze středy na čtvrtek s vyčerpáním velké laguny v Ostravě-Dubí u Luční ulice. Hasiči z SDH Svinov zde prakticky nepřetržitě (tedy i v noci i dnes ráno 21. 5. 2010) několik dní čerpají několika čerpadly vodu z další velké laguny, ukryté v zahradách u domků, chatek, garáží a dílen u ulice Františka a Anny Ryšových.

AKTUALIZACE 11:00
Hasiči z Ústeckého kraje čerpali vodu z dálničního podjezdu u Ostravy.


AKTUALIZACE 14:00
Povodňový odřad Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje s velkokapacitním čerpadlem se dnes 21. května 2010 kolem poledne přesunul zpět do Zlínského kraje. Profesionální hasiči z Hradce Králové od čtvrtka 20. května 2010 odpoledne pomáhali v zaplavené oblasti Kojetína, ul.Závodí, kde během odpoledne a celé noci odčerpávali velké množství vody ze dvou hřišť místního sportovního areálu.

Dnes 21. května 2010 kolem 11.00 hodin dostal povodňový odřad HZS Královéhradeckého kraje pokyn k přesunu zpět do Zlínského kraje, do části Otrokovic. Hasiči tam odčerpávají vodní lagunu u jezu Bělov.Královéh­radečtí hasiči zasahují od noci z úterý 18. května na středu 19. května v zaplavených oblastech Zlínského kraje.

Pomocí mobilní čerpací stanice Sigma odčerpali velké množství vody z odvodňovacího kanálů Wolfův splávek v Kroměříži. Ve čtvrtek 20. května se celý odřad přesunul do Olomouckého kraje, části Kojetína. Tam až do dnešního dopoledne odčerpával vodu ze zatopeného sportovního areálu. Kolem poledne se hasiči Královéhradeckého kraje přesunuli zpět do Zlínského kraje, tentokrát do Otrokovic.

AKTUALIZACE 14:30
Dvě jednotky SDH (ostravské: Zábřeh a Krásné-Pole) snižovaly od dnešního rána hladinu vody na výjezdu na D1 z Bohumína-Vrbice (směr D1 z Bohumína na Ostravu), tedy nedaleko obce Vrbice. Úplné vyčerpání vody ztěžuje potok, který by měl za normálních okolností protékat rourou přímo do Odry, ale její hladina je patrně ještě příliš vysoká a voda z potoka teče pod dálnici.






-kaw- 

Sdílet