Úterý 8. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Déšť, vítr a bahno zaměstnaly hasiče

Bouřky s lijáky, které do obcí strhávaly i bahno z polí a vítr vyvracel stromy, v sobotu zaměstnaly na několika místech Jihomoravského kraje profesionální i dobrovolné hasiče.

Bouřky s lijáky, které do obcí strhávaly i bahno z polí a vítr vyvracel stromy, v sobotu zaměstnaly na několika místech Jihomoravského kraje profesionální i dobrovolné hasiče.

Nejvíce práce měli hasiči v Uhřicích na Hodonínsku, kde po bouřce zasahovaly čtyři jednotky dobrovolných hasičů z obce a okolí. U Uhřic se místní potok vylil z koryta a zatopil část obce. I když voda brzy klesla a potok se vrátil do původního koryta, voda zatopila několik garáží a sklepů domů a na silnici zůstala v délce asi dvou kilometrů vrstva bahna. Většinu zatopených sklepů si místní lidé odčerpali sami, hasiči ale pomocí lopat, asanačních lišt a vodních proudů uklízeli bláto. Na odstranění velkého množství bahna bylo nutné nasadit i nakladač, traktor s vlečkou a kontejner.

Kvůli nánosu bahna na komunikaci a vodnímu přívalu mezi domy po bouřce hasiči vyjížděli do Těšan na Brněnsku. Kvůli ucpané kanalizaci voda z rozvodněného potoka zatopila ulici a několik garáží a sklepů. Hasiči valící vodě přehradili cestu a odvedli ji zpět do potoka. Ucpanou kanalizaci pročistili a zatopené sklepy a garáže odčerpali.

V Brně hasiči po bouřce vyjížděli k ohlášenému požáru na veletržním výstavišti. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že signalizaci elektronického požárního čidla sopustila voda, která natekla do zařízení a také do elektrické rozvodny.

Plovoucí čerpadlo, lopaty a vodní proudy hasiči nasazovali po bouřce v Uherčicích na Břeclavsku. Nános bahna a vodní jezero na vozovce asi 500 metrů od obce likvidovali pomocí čerpadla, lopat a proudu vody z cisterny.

Na Vyškovsku hasiči čistili od bláta komunikaci mezi obcemi Lovčičky a Šaratice. Protože příval vody podemlel okraj vozovky, hasiči na místo zavolali i silničáře.

K čerpání vody ze zatopených sklepů hasiči vyjížděli do Nikolčic na Břeclavsku a do Milešovic na Vyškovsku.

Stromy vyvrácené do vozovky hasiči pomocí motorových pil rozřezali a zlikvidovali z komunikace u chatové oblasti Hluchov u Blanska a ze silnice mezi brněnskými městskými částmi Kohoutovice a Žebětín.

Info: por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 


-wap-

Sdílet