Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň spolkl v Harrachově penzion za 4 miliony

Hořící střecha roubeného penzionu v Harrachově byla ohlášena na operační středisko HZS Libereckého kraje v pondělí 24. května 2010 krátce po 14. hodině. Operační důstojník k pomoci vyslal profesionály z Velkých Hamrů a dobrovolné jednotky z Harrachova a z Rokytnice nad Jizerou s pěti cisternovými vozy a automobilovým žebříkem.

Hořící střecha roubeného penzionu v Harrachově byla ohlášena na operační středisko HZS Libereckého kraje v pondělí 24. května 2010 krátce po 14. hodině. Operační důstojník k pomoci vyslal profesionály z Velkých Hamrů a dobrovolné jednotky z Harrachova a z Rokytnice nad Jizerou s pěti cisternovými vozy a automobilovým žebříkem.

Hasiči na místě zjistili, že hoří podkroví roubeného rekreačního objektu s plechovou střechou. Uvnitř objektu se v době vzniku požáru nacházeli dva řemeslníci a starší žena. Muži, kteří pracovali v podkroví chalupy, se požár v prvotní fázi snažili uhasit vlastními silami. Poté zavolali hasiče a sami se dostali i s paní v pořádku z hořícího penzionu ven.

Hasiči v dýchací technice odpojili přívod elektrické energie, začali objekt odvětrávat přetlakovým ventilátorem, na požár nasadili tři vodní proudy a z hořící chalupy vynesli dvě malé tlakové lahve s propan-butanem. Požár se postupně rozšířil tepelnou izolací pod plechovou střešní krytinou na celé podkroví a zachvátil plochu asi 260 metrů čtverečných.

Krátce před 16. hodinou byly povolány k pomoci další posilové jednotky z Kořenova a Desné a protiplynový kontejner ze stanice Semily k výměně lahví dýchací techniky zasahujících hasičů. Později velení u zásahu převzal řídící důstojník HZS Libereckého kraje okresu Semily, který si vyžádal další cisternu profesionálních hasičů z Jilemnice a týlový kontejner z Liberce pro zasahující hasiče.

Ještě před 17. hodinou se hasičům podařilo udělat do plechové střechy na dvou místech otvory. Krátce poté se začal propadat strop a hasičům bylo nařízeno kvůli bezpečnosti opustit vnitřní prostory. Po odkrytí střechy hasiči vypnuli přetlakovou ventilaci a k hašení nasadili další čtyři vodní proudy. Požár se podařilo dostat pod kontrolu krátce po půl sedmé večer.

Po 19. hodině obnovili hašení dvěma proudy uvnitř objektu a pomocí termokamery našli další skryté ohnisko požáru pod střechou. Požár se podařilo zcela uhasit až před půl devátou večer, kdy bylo místo požáru předáno k dohledu místní dobrovolné jednotce.

Kvůli podmáčenému terénu zapadly dva cisternové vozy profesionálních hasičů z Jilemnice a z Velkých Hamrů, kterým v půl desáté přispěchal na pomoc automobilový jeřáb ze stanice Semily.

Dnes krátce po 6. hodině vyjeli dobrovolní hasiči z Harrachova dohasit další nalezené ohnisko požáru.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Dnes na místo pojede vyšetřovatel HZS Libereckého kraje spolu s odborníkem z Odboru kriminalistické techniky a expertiz Policie ČR, aby prozkoumali případnou závadu na elektroinstalaci. Další možnou variantou vzniku požáru je nedbalost řemeslníků při sváření plamenem lepenky v podkroví penzionu. Požár poškodil majetek v hodnotě okolo 4 milionů, uchránit se podařilo hodnoty ve výši 2 milionů korun. Přesnou výši škody upřesní majitel objektu.

por. Mgr. Iva Michalíčková

-kow-

Sdílet