Úterý 8. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřky opět zaplavovaly sklepy a silnice

K odstraňování následků bouřek s přívalovými dešti dnes hasiči v JHM do 16 hodin vyjížděli k více než 30 zásahům. Hasiči nejčastěji zasahovali s čerpadly a další technikou k odstranění zatopených sklepů a nebezpečných vodních lagun. Nejvíc – 16 zásahů – měli na Vyškovsku a především ve Slavkově u Brna, kde voda odpoledne zaplavila řadu domů.

K odstraňování následků bouřek s přívalovými dešti dnes hasiči v JHM do 16 hodin vyjížděli k více než 30 zásahům.

Hasiči nejčastěji zasahovali s čerpadly a další technikou k odstranění zatopených sklepů a nebezpečných vodních lagun. Nejvíc – 16 zásahů – měli na Vyškovsku a především ve Slavkově u Brna, kde voda odpoledne zaplavila řadu domů. Už dopoledne hasiči v Malinovského ulici v Ivanovicích na Hané likvidovali velkou lagunu u dvou bytových domů. Vchody do domů bylo třeba utěsnit pytli s pískem, k likvidaci laguny bylo nutné kromě nasazení čerpadel prořezat vozovku a vodu tak odvádět přímo do kanalizace. V domech hasiči odčerpávali také zatopené kotelny. V Ivanovicích zlikvidovali i další lagunu u hřiště. Vodu ze zaplaveného hřiště hasiči odčerpávali rovněž v Rousínově.

Po odpolední prudké bouřce hasiči vyjížděli k sérii zásahů ve Slavkově. Zatopené sklepy a další prostory domů odčerpávali v Jiráskově, Nádražní, Čelakovského, Špitálské, Polní Nerudově, Slovanské ulici a v ulici B. Němcové. K čerpání vody hasiči na Vyškovsku vyjížděli také v Holubicích a Dobročkovicích.

Na Brněnsku hasiči nasazovali čerpadla k odčerpání zatopených sklepů v Podolí, Pozořicích, Sokolnicích a ve Šlapanicích. Ve Šlapanicích také hasiči uvolňovali kanalizaci ucpanou nánosem bahna. V Holzově ulici v Brně-Líšni odčerpávali garáž rodinného domu, do které se nahrnula voda z polí.

Na Hodonínsku hasiči odpoledne vyjížděli k čerpání vody ze zaplavené ulice v Uhřicích. Pod vodou byla vozovka v délce 300 metrů. Proti další záplavě hasiči stavěli hráz z pytlů s pískem, po odtoku vody vozovku očistili od bahna. Čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů odpoledne pomocí čerpadel likvidovaly záplavu v Dubňanech, kde voda zatopila sklepy řady domů.

Na několika místech kraje hasiči z vozovek uklízeli nánosy bahna. Na silnici ze Žarošic do Archlebova na Hodonínsku na vozovce likvidovali vrstvu bláta i kamení.

Na pěti místech kraje hasiči motorovými pilami rozřezávali a odstraňovali vyvrácené stromy, které zatarasily vozovky. Kmeny a větve ze silnic odklízeli v ulici Kociánka v Brně-Králově Poli. Další stromy a větve hasiči likvidovali například ze silnic v Hostěnicích na Brněnsku a v Bojanovicích na Znojemsku. V Ořechově na Brněnsku museli nasadit automobilový žebřík k odstranění stromu, který spadl na dráty el. vedení. Na místo k vypnutí el. proudu spolu s hasiči vyjížděli montéři rozvodných závodů.

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

-kow-

Sdílet