Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičům pomáhají detektory od plynařů z GasNetu, v první vlně jich dostali 120

Za rok mají pohotovostní technici ze skupiny GasNet více než 1000 společných výjezdů s hasiči. Zpravidla se jedná o podezření, že je někde cítit plyn. Někdy jsou hasiči na místě první a díky vybavení od skupiny GasNet teď budou moci zasáhnout rychleji a efektivněji.

Každý rok máme s hasiči přes 1000 společných výjezdů. Často nám pomáhají řešit složité situace spojené s podezřením na únik plynu a bývají někdy na místě poruchy dříve než my. Spolupráce s nimi má pro nás velkou cenu.

Právě při společných akcích hasiči projevili o tuto techniku zájem a nás napadla myšlenka, vybavit je našimi detektory pro měření přesné koncentrace plynu.

Proto jsme se rozhodli těm Hasičským záchranným sborům, které o ně požádají, naše měřicí přístroje darovat,

říká Pavel Káčer, provozní ředitel skupiny GasNet.

Terénní pracovníci skupiny GasNet jsou moderními detektory na měření koncentrace plynu vybaveni standardně.

Vzhledem k pravidelné obměně přístrojů máme vždy v rezervě určitou zásobu funkčních detektorů. Proč se o ně nepodělit s hasiči, kteří je dobře využijí.

Teď v první vlně máme k dispozici zhruba 120 detektorů a další budeme postupně uvolňovat,

říká Pavel Káčer.

V současné době evidují plynaři žádosti od jednotlivých krajských Hasičských záchranných sborů na více než 200 přístrojů.

V Plzni už je hasiči používají

Zatím jsou podepsány čtyři darovací smlouvy a největší počet detektorů směřuje do HZS z kraje Vysočina, ze Středočeského a z Moravskoslezského kraje. Ale zájem je z celé České republiky, jak potvrzuje plukovník Zdeněk Housar, vedoucí oddělení služeb HZS Plzeňského kraje, který při předání prvních 15 detektorů tuto aktivitu velmi ocenil.

Výjezdů k situacím spojených s únikem plynu máme v rámci Plzeňského kraje každý rok okolo 150. Někdy se jedná pouze o podezření a pokud budeme mít k dispozici plně fungující detekční techniku, hodně nám to usnadní práci a zvýší bezpečnost zásahů.

Spolupráce a podpora ze strany společnosti GasNet je pro nás velmi cenná.

Sdílet