Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Břeclavsku spadla část podmáčeného domu

Nosná zeď staršího rodinného domu, podmáčená po opakovaných lijácích, se dnes zřítila v Novém Přerově na Břeclavsku.Hasiči na místo vyjížděli krátce po 9. hodině k odčerpání laguny, která od okolního světa odřízla obecní úřad i obyvatele bytů nad úřadem.

Nosná zeď staršího rodinného domu, podmáčená po opakovaných lijácích, se dnes zřítila v Novém Přerově na Břeclavsku.

Hasiči na místo vyjížděli krátce po 9. hodině k odčerpání laguny, která od okolního světa odřízla obecní úřad i obyvatele bytů nad úřadem. K likvidaci poměrně mělkého jezera v prohlubních na ploše zhruba 80 krát 100 metrů byla nasazena jednotka hasičů ze stanice v Mikulově. Během čerpání vody hasiči zjistili, že se v sousední ulici zřítila část podmáčeného domu. Velitel zásahu si proto do Nového Přerova povolal jednotku ze stanice v Lidické ulici v Brně se speciální technikou a zařízením k zabezpečení závalů, a jednotku dobrovolných hasičů z Drnholce. Situaci spolu s hasiči posuzoval i starosta obce.

Průzkum ukázal, že spadla zhruba čtyři metry široká nosná zeď staršího přízemního domku. Jednalo se o zeď, postavenou z větší části z nepálených cihel. Zbytky zbořené zdi hasiči rozebrali a vyklidili, zbývající části podmáčeného domu pak podepřeli dřevěnými trámy a deskami. Přivolaní pracovníci stavebního úřadu obyvatelům domu v poledne zakázali vstup dovnitř. Podle závěru statika, který zbývající část objektu posuzoval o hodinu později, je dům po zřícení nosné zdi neobyvatelný. Hasiči proto okolí domu označili vymezovací páskou se zákazem vstupu.

V Novém Přerově hasiči ještě na několika místech odčerpali menší laguny v prohlubních mezi domy. Před 15. hodinou hasiči ukončili zásah.

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kow-

Sdílet