Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kurs základní první pomoci

Školící středisko Zdravotnické záchranné služby hl.m.Prahy se rozhodlo zkušebně otevřít kurzy základní první pomoci pro laiky.

Pro rostoucí počet dotazů z řad laické veřejnosti jsme se rozhodli zkušebně vypsat termín pro všechny zájemce, kteří budou chtít znát základy první pomoci (podle postupů Basic Life Support) a absolvovat nácvik neodkladné resucitace v rozsahu čtyř hodin, za cenu 112 Kč. Tato cena pokrývá pouze přímé náklady, záchranná služba není komerční organizace. Nácvik proběhne dne 9.června 2004 v prostorách Zdravotnického školicího střediska, Korunní 98, 4. patro. Výuku povede zkušený záchranář srozumitelným způsobem.

Kdokoliv, kdo bude mít zájem školení v první pomoci a nácvik resuscitace absolvovat, se může přihlásit na čísle 222070368 nebo mailu kabinet@zzshmp.cz.
Všechny informace i kontakt zájemci naleznou na našich webových stránkách www.zzshmp.cz.

Statisticky se každý z nás jednou za život dostane do situace, kdy bude záležet jen na něm, zda dokáže pomoci člověku v nouzi. Je nutné, aby lidé pochopili, že se o postup při první pomoci musí zajímat sami. Zní to paradoxně: od toho tu přeci je záchranka, řeknou si mnozí. Ne tak docela. Pokud u člověka dojde k náhlé zástavě oběhu, musí mu být poskytnuta srdeční masáž a umělé dýchání do tří až pěti minut, jinak má velmi malou naději na přežití. Záchranka se dostane na místo v průměru za osm minut, kdy je šance na přežití již jen 20%. Naprostá většina zástav oběhu se neodehraje v anonymním prostředí ulice, ale doma. Přesto je lidí, kteří by byli schopni a ochotni tuto jednoduchou první pomoc poskytnout alespoň svým blízkým, minimum. I když je pravda, že poté, co jsme zavedli systém asistované telefonické resuscitace (kdy sestra na dispečinku linky 155 telefonicky vede resuscitaci až do příjezdu sanitky), mnoho lidí ztratilo obavy, aby blízkému více neublížili. Tato obava je zbytečná, protože člověku, kterému zbývá pět minut života a je již ve stádiu klinické smrti, nemůže nic uškodit více než nečinnost.

První pomoc není soubor složitých pravidel se spoustou výjimek, jak byla prezentována dříve. Moderní první pomoc zvládne každý, kdo má dvě ruce a umí počítat do patnácti.

Marek Uhlíř, Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Sdílet