Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči  – potápěči cvičili v zatopené pískovně

Dne 2. června 2010 dopoledne se uskutečnil společný výcvik hasičů – potápěčů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje a hasičů ze stanice Broumov. I přes nepříznivé počasí a vytrvalý déšť vyrazili čtyři příslušníci potápěčské skupiny z Hradce Králové a hasiči z Broumova na společný výcvik do zatopené pískovny v Adršpachu na Náchodsku.

Dnešní výcvik byl zaměřen nejen na průzkum vodní lokality, vzájemnou komunikaci potápěče s hasičem na hladině pomocí drátové a ultrazvukové komunikace, ale také měl za cíl seznámit kolegy z Broumova s vybavením nutným pro práci pod vodní hladinou. Při skutečném zásahu v kraji nebo mimo něj je důležité zajištění prostoru místa události a znalost základních pravidel pro práci pod vodou.

Pomoc profesionálních kolegů z dalších stanic je tak pro potápěče nezbytná a základní znalosti nutností. Podobná společná cvičení proběhla nebo se teprve uskuteční i v dalších okresech kraje.

Potápěčskou skupinu Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje tvoří čtyři příslušníci a jejich výcvik probíhá až dvacetkrát do roka. Potápěči procvičují různé metody vyhledávání, provádějí průzkum vodních děl a vodních lokalit. V zimním období prochází speciálním výcvikem pod ledem, který simuluje zásah v zatopených areálech, jeskyních, při kterých hasiči nemají volný přístup k hladině.

Takto vyškolení hasiči musí být dobře odborně a hlavně psychicky připraveni pro práci pod vodou. Nestačí jen špičková potápěčská technika, ale také dostatečné znalosti. V případě uvíznutí pod hladinou nebo jiného problému jsou pak zkušenosti tvrdě prověřovány. Také fyzická odolnost těchto speciálně vyškolených hasičů musí být na vysoké úrovni. Potápěčský oblek, maska, plné lahve, závaží a další příslušenství může mnohdy vážit až 30 kilogramů.

Hasiči – potápěči jsou nasazováni při záchranných operacích, vyhledávání utonulých osob nebo předmětů, ale i vyproštění vozidel z řek a rybníků po dopravních nehodách.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-miw-

Sdílet