Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič se nadýchal zplodin při hašení hořícího autobusu

Dnes 16. června okolo 6. hodiny ranní přijalo operační středisko HZS Libereckého kraje hlášení, že na točně autobusů městské hromadné dopravy v liberecké části Krásná Studánka hoří autobus. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Liberec a dobrovolní kolegové z Krásné Studánky.

Dnes okolo 6. hodiny ranní přijalo operační středisko HZS Libereckého kraje hlášení, že na točně autobusů městské hromadné dopravy v liberecké části Krásná Studánka hoří autobus. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Liberec a dobrovolní kolegové z Krásné Studánky.

Hasiči na místě zjistili, že autobus začal hořet po nastartování. Řidič nejprve zpozoroval kouř, a poté začal autobus od motorového prostoru hořet. V době vzniku požáru byl autobus na konečné linky č. 26 městské hromadné dopravy prázdný. Řidič se snažil požár uhasit přenosným hasicím přístrojem, přičemž se nadýchal jedovatých zplodin hoření. Požár se začal velmi rychle šířit, čemuž napomáhal i vítr. V době příjezdu hasičů byl již celý autobus v plamenech.

Hasiči v dýchací technice na požár nasadili proud pěny z rychlého zásahového vozu, který dojel k požáru jako první. Po příjezdu dalších cisternových vozů použili další dva proudy s pěnou. Oheň dohasili během několika minut, a poté zkontrolovali autobus pomocí termokamery. Žádná další ohniska požáru termovize neodhalila.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Podle prvotního šetření požár mohla způsobit závada na palivovém systému. Zatím není zcela vyloučena ani závada na elektroinstalaci autobusu



por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


-swo-

Sdílet