Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár pily v Srní způsobil škodu ve výši 5 milionů

Požár sila s pilinami v areálu pily v Srní u České Lípy na území obce Provodín byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje dnes krátce po 6. hodině. Podle ohlašovatele se zaměstnanci sami evakuovali z provozu ven. Operační důstojník na místo vyslal profesionální hasiče ze stanice Česká Lípa se dvěma cisternovými vozy.

Profesionální hasiči na místě zjistili, že se požár rozšířil částečně i na druhý zásobník s odsávanými pilinami a prachem, potrubím odsávání se dostává také do výrobní haly a šíří se na střešní konstrukci. Proto si velitel zásahu na místo vyžádal posilové jednotky dobrovolných kolegů ze Staré Lípy, Doks, Holan a Mimoně s dalšími osmi cisternovými automobilovými stříkačkami. Hasiči nasadili na požár střešního pláště haly tři vodní proudy. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu okolo čtvrt na osm a zlikvidovat po dalších deseti minutách.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Požár poškodil elektroinstalaci, část střešního i obvodového pláště haly. Podle prvotního odhadu pracovníka firmy se výše vzniklé škody bude pohybovat okolo 5 milionů korun. Uchránit se podařilo majetek v hodnotě 500 milionů. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Na stejné pile vypukl v letošním roce už jeden požár. 14. března začalo hořet v kotelně pily, kde se spaluje štěpka. Březnový požár napáchal škodu ve výši 450 tisíc korun.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


-miw-

Sdílet