Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liazka jednotky z Janovic má nový lanový naviják, na pořízení přispěla Nadace Agrofert

Hasičský automobil CAS Liaz Karosa 101 sloužící k zásahům JSDH Janovice byl vybaven novým lanovým navijákem, který byl pořízen za finančního přispění z hasičského fondu Nadace AGROFERT.

Elektrický lanový naviják Come-Up typ Rhino s tažnou silou více jak 5 tun a lanem silným 10 mm o délce 30 metrů dodala a namontovala firma Seal – navijáky s. r. o., která se specializuje na montáž navijáku na hasičské vozy a jinou těžkou techniku.

Naviják byl namontován na speciální rám upevněný ke karosérii automobilu a je vybaven ochrannými prvky pro nouzové vypnutí. Naviják je možno ovládat ovladačem na dálku prostřednictvím rádiového přijímače z bezpečné vzdálenosti.

Naviják může janovickým hasičům posloužit při zásazích spojených s vyprošťováním vozidel, rizikovému kácení nebezpečných stromů a dalších technických zásazích. Rovněž může být využit při zásazích v těžko dostupném terénu.

Celkové náklady na pořízení navijáku, příslušenství, montáž a zapsání do technického průkazu byly 87.567 Kč. Z této částky bylo 50.000 Kč uhrazeno z hasičského fondu Nadace AGROFERT, za což jim velmi děkujeme.

Zbylé náklady byly pokryty z finančních prostředků přidělených JSDH Janovice na rok 2021.

Doufáme, že bude naviják jednotce hasičů dobře sloužit, avšak nutnost jeho použití při ostrých zásazích bude co nejmenší.

Lukáš Plánička
Sdílet