Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v sobotu změří síly v Moutnicích

Přes 30 družstev se v sobotu 3. července utká na VI. ročníku Memoriálu poručíka Jaroslava Garguly v Moutnicích na Brněnsku.

Přes 30 družstev se v sobotu 3. července utká na VI. ročníku Memoriálu poručíka Jaroslava Garguly v Moutnicích na Brněnsku.

Tradiční soutěží družstev mužů i žen v požárním útoku si hasiči každoročně připomínají památku svého kolegy, kamaráda a moutnického rodáka Jaroslava Garguly, který 8. ledna 2002 zahynul při záchraně mladého krupiéra během požáru kasina v Nádražní ulici v Brně. Letošní ročník se uskuteční pod osobní záštitou a patronací jihomoravského hejtmana Mgr. Michala Haška.

Soutěž dobrovolných i profesionálních hasičů se koná na travnatém hřišti SK Moutnice a dosud se do ní přihlásilo 20 družstev mužů i žen. Protože se závodníci mohou hlásit ještě před sobotním startem, pořadatelé očekávají účast více než třiceti družstev.

Na Memoriál J. Garguly přijedou také dva týmy ze Slovenska – hasiči z bratislavských částí Rusovce a Dúbravka. Mezi favority patří hasiči brněnského SDH Starý Lískovec Sport, kteří budou obhajovat loňské prvenství. Maximální výkon ale hodlají podat také kolegové poručíka Garguly – profesionální hasiči ze stanice v Lidické ulici v Brně. Mezi předpokládanou desítkou ženských družstev se očekává velký boj družstva z Miroslavi na Znojemsku. Ženy z Miroslavi v Memoriálu zvítězily již dvakrát a pokud letos dosáhnou hattricku, získají natrvalo putovní pohár. Půjde ale o náhradní, byť hodnotný pohár, protože originál – reprezentativní broušený pohár z českého křišťálu – je podle regulí soutěže uložen v hasičské zbrojnici a vítězové kategorie mužů i žen jsou s ním zvěčněni na fotografiích.

Závod v požárním útoku, který se koná podle pravidel požárního sportu, začíná v sobotu 3. července na hřišti SK Moutnice v 10 hodin, závěr soutěže a vyhlášení výsledků pořadatelé předkládají ve 14.30 hodin. Po předání cen vítězům pak hasiči uctí památku J. Garguly položením kytice u jeho hrobu na moutnickém hřbitově.

„Vyhrát chce každý, pro nás je ale rozhodující tradiční přátelský duch a atmosféra soutěže," upozornil jeden z organizátorů Memoriálu Zdeněk Riedl. Dodal, že klání je každoročně také příležitostí k neformálnímu setkání hasičů u bohatého občerstvení po soutěži.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-kaw-

Sdílet