Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Častými viníky požárů bývají děti

První kuřácké pokusy a hry se velmi často odehrávají několik kroků za vesnicí, kde obvykle stojí stoh nebo seník.

Dne 4. června 2004 v 19.15 hodin byl na operační středisko hasičů oznámen požár seníku v obci Holetín na Chrudimsku. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Hlinska a dále byly přivolány jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Skuteč, Hlinsko, Krouna, Vitanov a Holetín. Hasiči museli zajistit dálkovou dopravu vody. Jakmile to bylo možné hasiči pomoci vykladače vyprázdnili objekt plný sena. Požár byl zlikvidován v sobotu 5. června 2004, krátce před šestou hodinou ranní. Škoda na seníku byla vyčíslena na 5 miliónů korun a na seně vyšetřovatel stanovil předběžně škodu na 280 tisíc korun. Požár způsobily dvě děti. <a href=„https:/­/www.pozary.cz/cla­nek.asp?id_clan­ku=2459“ target=>Článek o požáru zde…

Děti ho rády prozkoumávají, a poté se stane, že z nevinné hry se stane požár, který napáchá velké materiální škody, ale někdy i tato nevinná hra může skončit tragédií, když se děti nedostanou včas z dosahu ničivých plamenů a kouře. O prvních kuřáckých pokusech či hře se zápalkami a jejich následcích hovoří následující řádky:

Připomeňme si, že během posledních měsíců způsobily děti řadu požárů. Mezi ty největší patří například událost , která se stala 18. ledna 2004. Jednalo se o požár zemědělského objektu v Lanškrouně, který byl oznámen na operační středisko hasičů v 15:49 hodin. Požár objektu kravína, ve kterém byla uskladněna sláma, likvidovalo celkem 10 hasičských jednotek. Hasičům se podařilo včas plameny zastavit a přístavek s dobytkem zachránit – uvnitř totiž bylo ustájeno přibližně 70 jalovic. Pří požáru nedošlo ke zranění osob ani zvířat. Požár se podařilo dostat pod kontrolu zhruba po 30 minutách. Požár způsobily děti, které si uvnitř objektu hrály. Škoda se v tomto případě vyšplhala na 2 milióny korun.
Dvě stodoly s chlévem v zemědělském areálu v Luži-Dolech vzplanuly 21. ledna 2004 ve 13 hodin. Hasičům se podařilo požár dostat pod kontrolu zhruba po jeden a půl hodině a zcela zlikvidován byl až o den později. Škoda byla vyčíslena na jeden milión korun. Požár mělo na svědomí dítě do 15 let. Na místě události zasahovalo sedm hasičských jednotek.
Dne 27. února 2004 ve 13.56 hodin zasahovali profesionální hasiči z Moravské Třebové u požáru kolny hospodářského stavení v Biskupicích. Na místo byly přivolány i jednotky sboru dobrovolných hasičů z Biskupic, Jevíčka, Chornice a Jaroměřic. Uvnitř kolny o velikosti 10 × 8 m byla uskladněna sláma. Hasiči požár likvidovali do druhého dne. Požár, který způsobily děti, zničil majetek za 100 tisíc korun.


Již zanedlouho opět dětem nastane doba prázdnin. Během prázdnin mají děti dostatek volného času pro vymýšlení nejrůznějších her, k nim občas potřebují také zápalky. Pozornost by se o prázdninách měla věnovat i tomu, s čím si hrají naše děti. Popřát jim volnost ještě neznamená, dovolit jim právě hry se zápalkami nebo dokonce s cigaretami. Děti rády napodobují jednání dospělých, nevědí ale, co všechno oheň dokáže!
Od počátku roku 2004 způsobily děti v Pardubickém kraji zhruba 15 požárů.


nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet