Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tropické teploty a sucho, hasiči likvidují požáry porostů

K sedmi požárům lesního porostu a trávy vyjížděli profesionální hasiči Pardubického kraje během třetího červencového dne. První požár zaznamenali hasiči v 9 hodin ráno, kdy začal hořet mladý les u Přelovic směrem na Neratov.

K sedmi požárům lesního porostu a trávy vyjížděli profesionální hasiči Pardubického kraje během třetího červencového dne. První požár zaznamenali hasiči v 9 hodin ráno, kdy začal hořet mladý les u Přelovic směrem na Neratov.

Plameny a kouř byly vidět po levé straně hned u silnice. Operační důstojník na místo vyslal profesionální jednotku z Přelouče, dále dobrovolné hasiče z Břehů a Přelouče. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár v příkopu o rozloze 2 × 15 m a díky rychlému zásahu hasičů se požár nerozšířil do mladého lesa. V 9.34 hodin zasahovali pardubičtí profesionální hasiči spolu s dobrovolnými hasiči z Lázní Bohdanče a Břehů u požáru trávy u Živanic.

Hasiči se museli rozdělit a likvidovat plameny na několika místech. V 11.20 hodin pardubičtí hasiči likvidovali požár porostu u zastávky autobusu na Stavařově v Pardubicích.

Ve 13.25 hodin likvidovali hasiči požár porostu v Lázních Bohdanči. Jednalo se o plochu 2 × 2 m. O hodinu později likvidovali hasiči požár trávy o rozloze 9 m2 v Rybitví. V 15.15 hodin profesionální hasiči z Vysokého Mýta a dále hasiči z Chocně a Správy železničních dopravních cest Česká Třebová. Jednalo se o požár o rozloze 10 × 30 m na náspu u železniční stanice Sruby. K dalšímu požáru došlo u autokempu U letadla v Seči u Chrudimi. V dětském táboře se vznítilo borůvčí uprostřed lesa o rozloze zhruba 5 × 6 m. Na místě zasahovaly dvě hasičské jednotky. Příčinou vzniku požáru v tomto případě bude pravděpodobně nedbalost – kouření.

V letním období míříme na výlety do přírody a pamatovat bychom měli na to, že kouření a rozdělávání ohňů je v lesích zakázáno, zvláště za suchého a teplého počasí, platí tento požadavek i v polích, na loukách, a všude tam, kde by mohlo takové počínání skončit požárem. Odhozený nedopalek cigarety je jedním ze spolehlivých iniciátorů vzniku požáru, a to zejména za mimořádně suchého počasí.

To samé platí i o táboráku. Při zakládání táboráků bychom neměli zapomínat na právní předpisy, které upravují možnosti rozdělávání otevřených ohňů v přírodě. Táboráky je možné zakládat pouze v prostorech vyhrazených tábořišť na zvláště určených místech. V místě, kde jsme tábořili, nikdy neopomeneme před odchodem oheň uhasit a zasypat jej hlínou. Doutnající zbytky mohou způsobit požár. Dodržováním všech pravidel požární prevence a přizpůsobením jednání vnějším podmínkám zabráníte vzniku požáru.

Stejně jako v případě otevřeného ohně, i při grilování na zahradě bychom si měli dát pozor na vhodné umístění grilu, aby odletující jiskry nezapálily okolí. Poměrně rozšířeným nešvarem pak je grilování na balkóně. V grilu bychom měli použít jen k tomu určené palivo (určitě ne odpady, benzín apod.). Gril musí být stabilní, při jeho převržení totiž hrozí popálení.


por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-kaw- 

Sdílet