Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rušný víkend v Pardubickém kraji, lovili i zmiji

Dne 11. července ve 12.52 hodin vyjeli hlinečtí hasiči do Domova seniorů v Hlinsku, kde se nacházela zmije v kuchyni. Hasiči zmiji odchytli do nádoby a poté ji převezli za Hlinsko do lesa, kde ji vrátili zpět na svobodu.

Dne 10. července v 17.36 hodin vyjeli chrudimští hasiči spolu s dobrovolnými hasiči z Nasavrk na požár v obci Kvítek. Jednalo se o požár kolny, kde v podkroví bylo uskladněno seno a vlivem samovznícení došlo k požáru. Po příjezdu hasičů na místo byla již celá střecha v plamenech. Hasiči ale během chvíle dostali požár pod kontrolu. Poté, co byly plameny zlikvidovány, jednotka dobrovolných hasičů prováděla vyskladnění a dohašování neshořelého sena. Škoda byla předběžně vyčíslena na 80 tisíc korun.

V 19.50 hodin byli hasiči vysláni na nehodu motocyklisty na čtyřkolce u obce Tři Bubny. Tento výjezd byl ztížen tím, že motorkář se nacházel uprostřed hrachového pole a nebyl vidět. Pomocí kolemjdoucích svědků se ho hasičům podařilo nalézt. Pravděpodobně vlivem rychlé jízdy nezvládl řidič čtyřkolku v polním terénu a došlo k jejímu převrácení a vymrštění řidiče. Ten utrpěl lehké zranění. Hasiči pomohli záchranné službě s transportem zraněného do sanitky, zajistili motocykl a vrátili se zpět na základnu.

Dne 11. července ve 12.52 hodin vyjeli hlinečtí hasiči do Domova seniorů v Hlinsku, kde se nacházela zmije v kuchyni. Hasiči zmiji odchytli do nádoby a poté ji převezli za Hlinsko do lesa, kde ji vrátili zpět na svobodu. Zmije obecná je had z čeledi zmijovitých. Je nejrozšířenějším hadem na světě, nejseverněji žijícím hadem vyznačujícím se extrémní odolností vůči chladnému počasí a jediným jedovatým hadem České republiky.

K tragické dopravní nehodě vyjížděli dne 11. července v 10.38 hodin pardubičtí hasiči. Na silnici z Nemošic směrem na Ostřešany vyjelo do protisměru osobní vozidlo BMW, které následně přerazilo strom a narazilo do dalšího stromu. Hasiči se nemohli dostat ke zraněnému řidiči. Nejprve museli odstranit strom a poté vyprostit zaklíněného řidiče. Zraněného si převzala do péče zdravotnická záchranná služba, ale mladý řidič svému zranění nakonec podlehl. Hasiči se po odstranění následků nehody ve 13.36 hodin vrátili zpět na základnu.

Dne 11. července ve 12.37 hodin zasahovali hasiči z Pardubic a dobrovolní hasiči ze Sezemic na zahradě domu v obci Kladina. Kůň tady totiž spadl do staré jímky. Hasiči na místo nechali přivolat jeřáb, kterým koně pomocí popruhů z jímky vyprostili. Ještě před samotným vytažením zvířeti píchl veterinář uklidňující injekci. Po vytažení koně ihned prohlédl veterinář, zda kůň neutrpěl vážnější zranění. Hasiči poté jímku zakryli pomocí panelů, aby do otvoru nikdo nepropadl.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-miw-

Sdílet