Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za 12 červencových dní již 59 požárů v Pardubickém kraji

Hasiči Pardubického kraje během prvních dvanácti červencových dnů (12.7. do 12 hodin) na území našeho kraje likvidovali 59 požárů (Pardubice 27, Chrudim 8, Svitavy 6 a Ústí nad Orlicí 18). Přičemž více než polovina jich vznikla v přírodním prostředí. Za dvanáct dní plameny způsobily škody za více než jeden milion dvě stě tisíc korun.

Hasiči Pardubického kraje během prvních dvanácti červencových dnů (12.7. do 12 hodin) na území našeho kraje likvidovali 59 požárů (Pardubice 27, Chrudim 8, Svitavy 6 a Ústí nad Orlicí 18). Přičemž více než polovina jich vznikla v přírodním prostředí. Za dvanáct dní plameny způsobily škody za více než jeden milion dvě stě tisíc korun. Hasičům se ale podařilo uchránit majetek za více než osm milionů korun. V případě požárů trávy a lesního porostu hasiči evidují nejvíce požárů v Lázních Bohdanči a okolí. Jen za uplynulých dvanáct dní jich tady likvidovali patnáct.

Připomeňme, že ředitel HZS Pardubického kraje plk. Ing. Miroslav Kvasnička kraje navrhl minulý týden hejtmanovi Pardubického kraje Mgr. Radku Martínkovi vyhlásit období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru.

Hejtman Pardubického kraje, dle čl. 3 Nařízení Pardubického kraje č. 1/2006, vyhlásil počínaje dnem 10. července 2010 až do odvolání, „Období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru na celém území kraje“.

Pro Vaši informaci sděluji, že toto nařízení s sebou přináší:

pro fyzické osoby v období nadměrného sucha v místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru (místem jsou lesní porosty a jejich okolí do 50 metrů, suché travní porosty, plochy zemědělských kultur, sklady sena a slámy) zákaz rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň, kouřit, odhazovat hořící nebo doutnající předměty, vjíždět motorovým vozidlům na lesní, polní cesty a suché travní porosty, odebírat vodu ze zdrojů pro hašení požárů k jiným účelům, používat zábavní pyrotechniku a jiné obdobné výrobky.

pro právnické osoby a podnikající fyzické osoby platí obdobné obdobné podmínky jako pro fyzické osoby, a dále při provozu parních lokomotiv povinnost stanovit podmínky požární bezpečnosti, při provádění práce v období sklizně na místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru povinnost stanovit podmínky požární bezpečnosti, které jsou zapracovány v organizaci zabezpečení požární ochrany.

Vyhlášení období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru ale neznamená, že nelze u rodinného domu nebo na chalupě v krbu nebo na grilu připravit potraviny. Zákaz se týká míst, která jsou výše specifikována, nejde tedy o úplný zákaz rozdělávání ohňů.

Vyhlášení období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru je preventivním opatřením, které bylo v minulosti na území Pardubického kraje vyhlášeno již dvakrát.

Podíváme-li se na jednotlivé okresy, tak největší požár v červenci pardubičtí hasiči zaznamenali o víkendu, v sobotu 10. července. Jednalo se o požár kuchyně v rodinném domě v obci Břehy. Při požáru došlo ke zranění majitele domku, který se snažil požár zlikvidovat. Škoda byla předběžně vyčíslena na 300 tisíc korun. Uchránit se podařilo hodnoty ve výši 3,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru se nyní zjišťuje.

V České Třebové 9. července hasiči likvidovali taktéž požár kuchyně. Škoda, kterou plameny způsobily byla vyčíslena na 150 tisíc korun. Příčina není dosud pevně stanovena.

V okrese Ústí nad Orlicí likvidovali hasiči požár jeden den ´starého´, chcete-li, zbrusu nového malotraktoru v Pastvinách. Požár způsobila technická závada a škoda je vyčíslena na 148 tisíc korun.

Dne 7. července likvidovaly hasičské jednotky požár, který vypukl ve starém objektu před rekonstrukcí v Březové nad Svitavou. Při příjezdu hasičů byla již střecha v plamenech. Obyvatelé stačili z hořícího domu uniknout před plameny, a to ještě před příjezdem hasičů. Během několika dalších minut došlo ke zřícení stropů ve třech místnostech. Příčina vzniku požáru je v šetření, stanoveny jsou dvě vyšetřovací verze – nedbalost a úmyslné založení. Škoda byla předběžně vyčíslena na pět set tisíc korun. Na místo byl přivolán statik i speciálně vycvičený pes na vyhledávání akcelerantů hoření.

Na Chrudimsku došlo druhý červencový večer k požáru střechy u čajovny v Široké ulici v Chrudimi. Na místě zasahovaly čtyři hasičské jednotky. Plameny tady poničily majetek za 100 tisíc korun.

Foto: SDH Proseč

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-miw-

Sdílet