Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřka na Hodonínsku zatopila desítky sklepů

Čtrnáct jednotek hasičů v noci na dnešek zasahovalo při odstraňování následků bouřky s přívalovým deštěm na Hodonínsku.

Čtrnáct jednotek hasičů v noci na dnešek zasahovalo při odstraňování následků bouřky s přívalovým deštěm na Hodonínsku.

Prudká bouřka, která se v okrese strhla po 20. hodině, vyvrátila několik stromů, voda a přívaly bahna zaplavovaly silnice, sklepy, garáže a dvory domů zejména v Hovoranech, Šardicích a Čejči. Čerpání zatopených sklepů v Šardicích a Hovoranech komplikovala voda s bahnem, která i po utichnutí bouřky do obcí stále přitékala z okolních kopců. V Hovoranech hasiči vodu odčerpávali až do dvou hodin po půlnoci, v Šardicích ukončili zásah ve 2.44 hodin.

Vyvrácené stromy ze silnic hasiči odstraňovali ze silnic u Hovoran a Stavěšic. Z několika set metrů silnice z Čejče do Terezína hasiči odstraňovali nános bahna, na kterém havarovalo i jedno projíždějící auto a hasiči do vytahovali z příkopu. Po dobu zásahu také kyvadlově usměrňovali dopravu.

V Hovoranech hasiči odčerpávali vodu ze zhruba 20 sklepů domů, garáží a dvorů domů. Voda v obci zatopila také další sklepy, které si majitelé domů odčerpávali vlastními čerpadly. V Šardicích bylo nutné jeden z domů odpojit od přívodu el. proudu a plynu, protože voda téměř až po strop zaplavila sklep s elektrickým i plynovým kotlem. Hasiči v obci nasazovali čerpadla ve sklepech a garážích 10 domů. Potopu likvidovali také v suterénu místní školy, kde voda dosahovala výšky 40 centimetrů. Vodu, která neustále přitékala do kabin a dalších prostor stadionu, odváděli pomocí hrází z pytlů s pískem. Více než 10 sklepů a garáží hasiči odčerpávali v Čejči. Také v Šardicích a Čejči si ,lidé zaplavené sklepy odčerpávali i vlastními čerpadly.

V čerpání zatopených kabin stadionu a dalších míst v Šardicích hasiči pokračují i dnes od rána.

Na odstraňování následků bouřky byly na Hodonínsku nasazeny profesionální jednotky ze stanic v Hodoníně, Kyjově a v Hustopečích, při čerpání vody a při dalších činnostech zasahovaly jednotky sborů dobrovolných hasičů z Mutěnic, Dubňan, Hovoran, Násedlovic, Šardic, Kyjova, Čejče, Krumvíře, Kobylí, Čejkovic a Brumovic.

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

-kow-

Sdílet