Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Autobus s cestujícími začal za jízdy hořet

Řidič kloubového autobusu Dopravního podniku města Brna na lince č. 50 při jízdě do prudkého stoupání zaslechl ze zadní části vozidla ránu. Ve stejné chvíli na něho cestující volali, že ze zadní části autobusu se šíří kouř a žár. Řidič ihned zastavil na okraji vozovky, všem 30 cestujícím včetně jednoho tělesně postiženého pasažéra pomohl vystoupit. Všichni lidé se tak dostali do bezpečí bez zranění.

Pět jednotek hasičů dnes odpoledne zasahovalo u požáru autobusu v Chironově ulici v brněnské městské části Bosonohy.

Hlášení o požáru hasiči převzali v 15.38 hodin, na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic v Točné, Bauerově, Lidické a Hrázní ulici a dobrovolná jednotka z městské části Bohunice. Při jejich příjezdu byl kloubový autobus Karosa ve třetí ze čtyř fází hoření. Plameny šlehaly z tří čtvrtin vozidla a zbývající prostory zasáhl vysoký žár. Hasiči proti plamenům nasadili dva vysokotlaké proudy s pěnidlem, dalším vysokotlakým proudem hasili trávu, která se vzňala na mezi vedle hořícího autobusu a hrozilo rozšíření požáru na nedaleký les. Protože plameny a žár ohrožovaly také troleje místní trolejbusové linky, pracovníci dopravního podniku museli vypnout jejich napájení.

Požár autobusu i hořící trávy se podařilo dostat pod kontrolu v 15.51 hodin, plamenné hoření vozidla hasiči zastavili během následujících 30 minut. V ochlazování žhnoucích částí autobusu a v likvidaci masivního úniku nafty a oleje hasiči pokračovali až do 17.34 hodin. Desítkami kilogramů sorbentu hasiči na vozovce zasypávali a likvidovali skvrnu unikajícího paliva, která se za autobusem táhla do vzdálenosti zhruba 500 metrů. K náročnému úklidu komunikace povolali také silničáře. Unikající nafta smíšená s vodou a pěnou používanou při hašení částečně z vozovky unikla do okolí a protekla na lesní cestu zdejší rekreační oblasti. Hasiči proto o úniku ropných látek informovali také pracovníky odboru životního prostředí magistrátu. K ekologické likvidaci kontaminované zeminy ze zhruba 200metrového úseku lesní cesty velitel zásahu na místo povolal pracovníky odborné sanační firmy. Zásah hasiči ukončili v 18.52 hodin.

Hašení hořícího autobusu si v počáteční fázi zásahu vyžádalo úplné uzavření velmi frekventované Chironovy ulice. Po 16. hodině nejprve hasiči a později policisté dopravu řídili kyvadlově.

Požár způsobila technická závada na vozidle. Autobus začal hořet v motorovém prostoru zřejmě po úniku paliva. Kloubový autobus Karosa vyrobený před 10 lety požár prakticky zničil. Škodu vyšetřovatel HZS JmK předběžně vyčíslil na dva miliony korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-miw-

Sdílet