Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odtahová služba nebyla zapotřebí, cisterna projela

Hasiči se zásahovou cisternou společně s hlídkou městské policie a hlídkou dopravní policie projížděli v Sokolově ulice, kde kontrolovali, zda parkující auta nebrání jejich průjezdnosti.

V pohotovosti byla připravena i odtahová služba. V případě, že by hasiči narazili na zvlášť nevhodně parkující auta, městská policie by ihned nařídila jejich odtah. Během kontrolní jízdy nebyla odtahová služba ani jednou zapotřebí, ve třech případech ale majitele aut před odtahem zachránilo jen to, že byli poblíž, a se špatně stojícím autem rychle odjeli.

Trasa kontrolní jízdy byla vybrána podle předchozích zkušeností. Například ulice Jelínkova či Lidické nábřeží jsou velmi často plné špatně parkujících aut. Ve středu v podvečer se zásahová cisterna vešla všude, v řadě případu ale musel řidič výrazně zpomalit, projíždět doslova krokem a na obou stranách auta měl jen pár centimetrů volného místa.

Smyslem této kontrolní akce nebylo rozdat desítky pokut či nařídit desítky odtahů. Hasiči chtějí upozornit na opravdu časté nevhodné parkování, kvůli kterému se nemohou dostat se zásahovými auty k místu události. O kontrolní jízdě dali vědět předem a také vybrali časnější hodinu, nejhorší situace v ulicích bývá až ve večerních hodinách.

Hasiči nevylučují, že podobné kontrolní akce budou pokračovat. Kondiční jízdy provádějí pravidelně několikrát týdně, ve spolupráci s městskou a státní policií takto zkontrolovali ulice naposledy před několika lety.

prap. Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje 

-miw-

Sdílet