Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik JSDH Lužná na divoké vodě v Praze

Dne 1. 8. 2010 se uskutečnil plánovaný výcvik hasičské jednotky Lužná . Výcvik proběhl v kanále Troja v Praze.na divoké vodě v Praze

Dne 1. 8. 2010 se uskutečnil plánovaný výcvik hasičské jednotky Lužná . Výcvik proběhl v kanále Troja v Praze.na divoké vodě v Praze


Cílem cvičení byla jízda na raftovém člunu v divoké vodě, jeho ovládání s možností vytažení osoby z vody, přiblížení se člunem k nebezpečným místům ( jezům, peřejím) a následného bezpečného vyplutí.

Dále sebezáchrana hasiče při pádu do divoké vody a správná manipulace s osobními prostředky záchrany. Po klidné a bezpečné jízdě nad kanálem a správné manipulaci a s nácvikem ovládání raftového člunu pod vedením profesionálního hasiče HZS hl. m. Prahy – HS č.7 pprap. Petra Nováka byl výcvik přesunut do kanálu na divokou vodu.

Přes počáteční potíže a po několika jízdách kdy dojela jen část posádky člunu nebo člun bez posádky, se úkony s člunem zlepšovali až se jízda stala bezpečnou a člun ovladatelným. Po té výcvik raftem soustředil na nebezpečná místa, ovládání jízdy raftem v jezech a následné vytažení osoby v těchto nebezpečných místech je velmi náročná činnost jak na síly hasičů tak na správnou koordinaci posádky člunu.

Nakonec se výcvik zaměřil na sebezáchranu hasiče při vypadnutí z člunu a celý kanál jsme několikrát propluli bez člunu. I přes spousty spolykané vody, byl tento výcvik velkým přínosem pro nás suchozemské hasiče z Lužné a určitě se bude podle možností jednotky opakovat. Děkujeme loděnici Troja a Petru Novákovi za obětavou instruktáž k této činnosti.

Nejlepším vodním vlkem se stal náš garážmistr Miroslav Svoboda, který prokázal, že je nejen zkušeným strojníkem ale i členem družstva a nikdy nikoho nenechá v nouzi. Družstvo ve složení Jiří Pucholt, Pavel Mezei, Jaroslav Suchý, Zbyněk Pochman, Miroslav Svoboda výcvik v Troji zakončili prohlídkou profesionální stanice HZS Praha HS č.7 Smíchov.

Velitel JSDH Lužná
Zbyněk Pochman


-kaw- 

Sdílet