Pondělí 7. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do řeky Rokytné unikla nafta

Nornou stěnu kvůli úniku nafty dnes odpoledne hasiči stavěli na řece Rokytné v Moravském Krumlově na Znojemsku. Znečistění řeky objevili a hasičům ve 14.21 hodin ohlásili strážníci Městské policie.

Nornou stěnu kvůli úniku nafty dnes odpoledne hasiči stavěli na řece Rokytné v Moravském Krumlově na Znojemsku.

Znečistění řeky objevili a hasičům ve 14.21 hodin ohlásili strážníci Městské policie. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic v Moravském Krumlově, Znojmě a v Ivančicích a dobrovolní hasiči z Rakšic. U události byli informováni pracovníci odboru životního prostředí Městského úřadu v Moravském Krumlově a Povodí Moravy.

Zhruba pět metrů široké koryto řeky Rokytné v Zámecké ulici hasiči přehradili zhruba 300 metrů od zdejšího splavu nornou stěnou. Přitékající povlak z ropných látek zasypávali sorbentem, který po nasátí nečistot z hladiny jímali k ekologické likvidaci. Strážníci spolu s hasiči při průzkumu okolí zjistili, že ropné látky unikají z dešťové kanalizace nedalekého podniku Vertex. Podle dalšího šetření se jednalo o zhruba 20 litrů nafty, která do kanalizace unikala už v sobotu z jednoho z vozidel na nádvoří podniku. Únik se v sobotu zdejší pracovníci snažili zlikvidovat sorbentem. Část nafty ale do kanalizace vytekla a dnešní déšť ji z potrubí vyplavil až do řeky.

Ústí kanalizace do Rokytné hasiči utěsnili vycpávkou. K vyčistění potrubí od zbytků a nánosů nafty představitelé podniku přivolali pracovníky vodovodů a kanalizací. Do podvečera se na hladině řeky od ústí kanalizace po nornou stěnu vytvořil zhruba 500 metrů dlouhý pás naftových skvrn. Úhyn ryb nebyl zjištěn.

Na likvidaci nečistot hasiči spotřebovali zhruba 30 kilogramů speciálního sorbentu používaného na vodní hladinu. Protože řeka má v Zámecké ulici velmi nízký a pomalý průtok a únik ropy z kanalizace se podařilo zastavit, k norné stěně po 17. hodině stékaly už jen malé zbytky nečistot, uvolňovaných z břehů. Nornou stěnu hasiči k přehrazení řeky nechají až do ranních hodin.

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

-kow-

Sdílet