Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V okrese Chrudim proběhl společný výcvik hasičů a zdravotnické záchranné služby pro zásahy u dopravních nehod

V průběhu roku 2020, konkrétně měsíci listopadu vznikla spolupráce jednotek sboru dobrovolných hasičů v okrese Chrudim se zdravotnickou záchrannou službou Pardubického kraje. Na jaře, v létě a na podzim probíhají na Chrudimském letišti výcviky zaměřené na součinnost jednotlivých složek u dopravních nehod.

Podnětem byla těžká nehoda v loňském roce u Nasavrk, kdy se při nehodě zranilo 8 lidí, z toho 5 jich bylo potřeba vyprostit. U nehody zasahovaly 3 jednotky hasičů, společně s posádkami ZZS okresu Chrudim a letecké záchranné služby Hradec Králové.

Přečtěte siPět lidí hasiči vyprošťovali po dopravní nehodě dvou osobních vozidel v Nasavrkách

Každá jednotka sboru dobrovolných hasičů předurčená na dopravní nehody si provádí v průběhu roku svá školení, jak teoretická tak i praktická. V Chrudimi teď tak vznikl společný praktický výcvik obou složek.

Na každý termín jsou připraveny dva vraky k likvidaci, figuranti z řad studentů zdravotnických škol, zaměstnanci zdravotnické záchranné služby, ať už jde o lékaře, záchranáře či řidiče ze základen celého kraje. Dále pak na každý výcvik dvě jednotky z řad dobrovolných hasičů, které jsou předurčeny k zásahu u dopravních nehod.

Výcvik vedou dva lektoři, za hasiče je vždy příslušník HZS a za zdravotnickou část je to vedoucí a další lektoři vzdělávacího střediska ZZS Pak. Při 5–6 scénářích v celém odpoledni se procvičuje vzájemná komunikace mezi zasahujícími, zajištění místa nehody, vyprošťování zraněných, používání pomůcek k první pomoci a další věci spojeny k danému typu zásahu.

Mezi jednotky, které se zúčastnily již zmíněných výcviků se řadí z okresu Chrudim jednotka SDH z Chrudimi, Slatiňan, Heřmanova Městce, Skutče, Krouny, Proseče, Hrochova Týnce a Hlinska. Dále pak dvě JSDH z okresu Pardubice (Holice) a okresu Ústí nad Orlicí (Vysoké Mýto).

Po novém roce, od měsíce dubna budou výcviky probíhat pravděpodobně nadále, jelikož jsou od obou složek hodnoceny jako kladný přínos a bude se snaha o to, aby se těchto jednotlivých metodických zaměstnání zúčastnila většina jednotek, které se se zásahem u dopravní nehody může setkat.

Velkým přínosem pro jednotky sboru dobrovolných hasičů by bylo, kdyby obdobná spolupráce se zdravotnickou záchrannou službou či hasičským záchranným sborem vznikla i v ostatních krajích České republiky. Bohužel ne vždy, vzniká iniciativa k těmto činnostem z nejvyšších míst.

Při organizaci těchto praktických výcviků, patří poděkovaní Aeroklubu Chrudim za poskytnutí místa, vybraným členům JSDH Chrudim s přípravou plochy na civilní části letiště Chrudim, všem co nám dodávají vraky k likvidaci a vytvoření zázemí organizací Rescue info z.s.

Jiří Svratecký
JSDH Chrudim
Sdílet