Pondělí 7. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Merkaptan zamořil centrum Liberce

Již od včerejšího rána přijímá operační středisko HZS Libereckého kraje oznámení od občanů, že v centru Liberce je cítit unikající plyn. Ve čtvrtek 5. srpna 2010 v 5:33 hodin vyjeli profesionální hasiči ze stanice Liberec do liberecké městské části Jeřáb, kde pátrali po unikajícím plynu. Na místě spolupracovali také pracovníci pohotovostní plynárenské služby firmy RWE a policisté.

Již od včerejšího rána přijímá operační středisko HZS Libereckého kraje oznámení od občanů, že v centru Liberce je cítit unikající plyn.

Ilustrační foto

Ve čtvrtek 5. srpna 2010 v 5:33 hodin vyjeli profesionální hasiči ze stanice Liberec do liberecké městské části Jeřáb, kde pátrali po unikajícím plynu. Na místě spolupracovali také pracovníci pohotovostní plynárenské služby firmy RWE a policisté.

Na místo se dostavili profesionální hasiči ze stanice Liberec, kteří provedli měření přítomnosti plynu detekčními přístroji. Přítomnost plynu, i přes značný zápach, se neprokázala. Podle zjištění pracovníků plynárenské pohotovostní služby, které potvrdil i mluvčí RWE distribuční služby Jíří Bezděk, došlo v areálu plynárny v ulici Nitranská v centru Liberce k rozlití aromatické látky sloužící k odorizaci plynu. Látka s názvem merkaptan byla již včera neutralizována.

Dnes po 8. hodině se v centru Liberce začal opět šířit stejný zápach. Profesionální hasiči vyjeli do ulice Kladenská, kde se včerejší situace opakovala. Podle vyjádření pracovníků pohotovostní služby RWE pravděpodobně neznámá osoba rozlévá merkaptan po centru Liberce. Na šetření případu spolupracují pracovníci plynárenské pohotovostní služby spolu s Policií ČR.

Merkaptan je aromatická látka, která sice není zdraví nebezpečná, ale při nadýchání větší koncentrace by mohlo dojít k podráždění sliznice a následným nevolnostem a bolestem hlavy. Od včerejšího dne vyhledalo již několik osob lékařské ošetření z důvodu nadýchání této látky.

Všem obyvatelům v centru Liberce doporučujeme omezit větrání a v případě potíží přivolat lékaře. V současné době probíhá identifikace prostoru a látky, která by se měla sama ve vzduchu rozptýlit. 



Aktualizace 12:00

Podle vyjádření vedoucího skupiny plynárenské pohotovostní služby RWE už v centru Liberce není cítit zápach merkaptanu. Ani krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje od 10. hodiny nezaznamenalo žádná další podobná ohlášení o úniku plynu. Látka se pravděpodobně již rozptýlila do ovzduší. Omezení větrání pro obyvatele bydlící v centru Liberce platí pouze v případě, že by se opět zápach objevil.


Ilustrační foto

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
 


-swo-

Sdílet