Pondělí 7. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rekapitulace sobotní bleskové povodně v Pardubickém kraji

V sobotu, 7. srpna, od 8 hodiny ranní do půlnoci zaznamenali profesionální a dobrovolní hasiči 28 výjezdů v souvislosti s lokálními povodněmi na Chrudimsku. Voda zasáhla více než 14 obcí (Mladoňovice, Morašice, Janovice, Bylany, Rozhovice, Lány, Prachovice, Třemošnice, Lukavice, Liboměřice, Zaječice, Bojanov, Slatiňany, Svídnice, Dřenice, Orel), v nichž došlo k zatopení desítek domů, ale i komunikací.

Ilustrační foto

Hasiči postupně odčerpávali vodu ze zatopených sklepů rodinných domů. V Rabštejnské Lhotě musel být v sobotu dopoledne evakuován dětský letní tábor. Evakuace se týkala přibližně 50 osob. Naštěstí nikdo nebyl ohrožen na životě. Další dětský tábor hasiči evakuovali o několik minut později v Licibořicích, části obce Šiškovice. Skautský tábor se 60 dětmi se ocitl pod vodou. Hasiči tady zajišťovali náhradní ubytování v Základní škole ve Slatiňanech.

Silnice z Rabštejnské Lhoty do Čejkovic byla podemleta vodou a zcela poničena a byla zcela uzavřena. Na silnici z Vlčnova do Slatiňan musela být bagrem zcela zničena komunikace, aby bylo před velkou vodou uchráněno město Slatiňany. V Dřenicích plnili hasiči pytle s pískem a stavěli z nich hráze. Hladina řeky Bylanky až do večerních hodin stoupal a začala ohrožovat i sousední okres Pardubice. Hasiči poté museli plnit pytle s pískem, které byly postupně umísťovány na ohrožená místa v obci Třebosice.

Následky z přívalového deště likvidovali po celý den až do noci minimálně tři desítky jednotek požární ochrany. Ve večerních hodinách hasiči monitorovali situaci v Dřenici a čekalo se, zda voda opadne a bude se moci pokračovat v odčerpávání vody ze zatopených objektů. Přes noc tedy odčerpávaly jednotky dobrovolných hasičů vodu ve svých obcích, a to ve Svídnici, Dřenici a Orli.

Dnes, v neděli 8. srpna, začnou v ranních hodinách obcházet hasiči se starostou města Slatiňany obyvatele, kterým voda zatopila sklepy, a sepisovat žádosti o odčerpání vody v zatopených objektech. Poté se začne voda postupně odčerpávat. Posledním místem, kde se voda odčerpává pomocí čerpadel, je obec Třebosice na Pardubicku.

Ilustrační foto

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-swo-

Sdílet