Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči v Jablůnce mají novou termokameru díky dotaci od Zlínského kraje

Vybavení jednotky sboru dobrovolných hasičů v obci Jablůnka v průběhu května 2021 rozšířila nová termokamera Dräger UCF8000. Podařilo se tak díky dotaci od Zlínského kraje.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Jablůnka vznikla již v roce 1995. Je zařazena v kategorii JPO II a vyjíždí do 5 minut od vyhlášení poplachu.

V jednotce je zařazeno 15 hasičů a v současné době je vybavena cisternami CAS 20 – Tatra 815 Terra a CAS 32 – Tatra 148, dopravním automobilem DA – Ford Transit a terénní čtyřkolkou Gladiator X850 EPS s přívěsným vozíkem Forester X2.

V požárním poplachovém plánu Zlínského kraje Jablůnecká jednotka pokrývá více jak 20 obcí od Liptálu, Leskovce, Huslenek až po Valašské Meziříčí a Byninu.

Termokamera je trvale uložena v prvovýjezdové cisterně CAS 20 – Tatra 815 Terra. Její využití je velice obsáhlé. Prioritně slouží k usnadnění pohybu hasičů a vyhledávání osob v silně zakouřených prostorech, dále ji můžeme využívat k vyhledávání skrytých ohnisek hoření a to například při lesních požárech, ale i uvnitř konstrukcí, což velmi usnadní dohašovací práce. Termokamera má zároveň mód, který lze použít při pátrání po pohřešovaných osobách na volném prostranství i v hustém porostu.

Přečtěte siObec Jablůnka pořídila svým hasičům Tatru Terra, zářivě červená cisterna je vybavena automatickou převodovkou

Od doby dodání termokamery jsme již absolvovali nejeden zásah, kde se její přednosti potvrdily.

Termokamera včetně příslušenství stála celkem 239.702 Kč, z čehož 167.791 Kč pokryla dotace od Zlínského kraje a zbylých 71.911 Kč doplatila Obec Jablůnka.

Tímto bychom chtěli velice poděkovat Zlínskému kraji a obecnímu zastupitelstvu obce Jablůnka, za poskytnutí finančních prostředků na pořízení této termokamery, díky čemuž se naše jednotka opět posune kupředu a budeme tak moci ještě efektivněji a lépe pomáhat občanům z Jablůnky i širokého okolí.

Radek Mrlina ml.
Hasiči Jablůnka
Sdílet