Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Hrádku nad Nisou a Liberce se zúčastnili taktického cvičení v Polsku

Ve středu 20. října 2021 dopoledne, krátce po desáté hodině proběhlo v polské Sieniawce nedaleko Hrádku nad Nisou, u německo-polských hranic velké taktické cvičení polských a českých hasičů. Toho se zúčastnili dobrovolní hasiči z Hrádku nad Nisou a z HZS Libereckého kraje, stanice Raspenava.

Sraz všech hasičských jednotek, jak z české, tak polské strany, kterých bylo více jak patnáct, bylo nedaleko místa taktického cvičení. Odtud postupně odjížděly na místo zásahu dle předem daného scénáře.

Jednotky z české strany měly za úkol likvidaci požáru v druhém patře zemědělské usedlosti se záchranou pohřešované osoby s vynesením mimo objekt a předáním polským záchranným složkám k dalšímu ošetření.

Po ukončení této části cvičení měli hasiči možnost zhlédnout jako pozorovatelé dalších připravených scénářů, např. likvidace požáru elektromobilu a jeho následné umístění do karanténního kontejneru, nebo záchranu hasiče, který spadl do neoznačené podzemní nádrže.

Hasiči tak měli možnost taktické postupy polských záchranných složek vč. řešení elektromobility, které je obdobné jako u českých hasičů. Vyzkoušet si mohli i komunikaci s polskými hasiči, které nebylo až tak obtížné, protože oběma stranám šlo o shodný cíl.

Jaromír Mottl
Sdílet