Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ: Další den beznaděje a úklidu

Ve spolupráci s Armádou ČR byly již v některých obcích zprovozněny provizorní sprchy s teplou vodou. Jsou k dispozici všem povodněmi postiženým obyvatelům v okrese Liberec.













Aktualizace 15:15 / Liberecký kraj

Psycholog karlovarských hasičů pomáhá na Liberecku

Nejen materiální pomoc potřebuje v těchto dnech Liberecký kraj postižený víkendovými povodněmi. Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje je připravený poskytnout jak materiální pomoc, tak vyslat i své jednotky do oblastí zasažených velkou vodou. Na žádost HZS Libereckého kraje dnes po poledni vyjel do nejvíce zasažených oblastí psycholog HZS Karlovarského kraje společně s jedním členem svého týmu. Odbornou psychologickou pomoc zde budou poskytovat nejen obyvatelům kraje, které zasáhla blesková povodeň, ale i zasahujícím záchranářům. Předpokládané nasazení psychologické služby je minimálně dva dny.

Kromě skupiny z Karlovarského kraje vyžádalo Generální ředitelství HZS ČR po výzvě od HZS Libereckého kraje také psychologa hasičů z královehradeckého kraje.

Aktualizace 14:40 / Ústecký kraj


Hasičské jednotky pracují na odstraňování škod způsobených povodněmi na 26 místech Ústeckého kraje.Na Děčínsku je to především Hřensko, kde s dobrovolnými jednotkami uvolňuje nábřeží řeky Kamenice, které bylo vodou těžce poničeno a je nyní uzavřeno, Záchranný prapor HZS ČR Hlučín.

Čerpání vody je prováděno v obloukové ulici v Děčíně, hasičská jednotka je v Havlíčkově ulici v České Kamenici, kde byla odstraněna podemletá lípa, která hrozila pádem na domy a bylo tam narušeno elektrické vedení.

Další jednotky čerpají vodu případně provádějí odstraňování nebezpečných stavů v Srbské Kamenici, Benešově nad Ploučnicí, Krásné Lípě, Dolním Podluží. Jednotky pracují v Markvarticích, Lísce, Filipově, Jánské, Jiříkově, Lobendavě, Kunraticích, Těchlovicích, Malé Veleni. Dolní Kamenici, Jiřetíně pod Jedlovou a na dalších místech.

V Ústí nad Labem to byla Přístavní ulice, kde byla v nedostavěné protipovodňové vaně postavena hráz z pytlů s pískem. Tam byl dnes dopoledne zásah ukončen. K čerpání vody a dalším pracem vyjela jednotka v Povrlech. A hasičská jednotka podniku Dalkia čerpala vodu ve sklepě na Václavském náměstí v Trmicích.

Foto zimního stadionu: Lukáš Marvan, HZS ÚLK.


Aktualizace 12:44 / Liberecký kraj

Vzhledem k tomu, že Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje nemá v současné době obsazenou pozici psychologa, nyní v Libereckém kraji koordinuje psychosociální i humanitární pomoc psycholožka HZS Středočeského kraje ve spolupráci s dalšími humanitárními a neziskovými organizacemi.

Do našeho kraje míří také psychologové HZS Královéhradeckého, Karlovarského kraje a psychologové Police ČR, kteří budou pomáhat při koordinaci soukromých psychologů a dalších dobrovolníků při poskytování psychologické péče.Dnes pracují již první týmy psychologů a dobrovolníků například v Raspenavě, Chrastavě a v Heřmanicích.

Všichni občané Libereckého kraje postižení sobotními povodněmi, kteří potřebují psychologickou pomoc, se mohou obracet na speciálně zřízenou linku 950 485 102. Žádný z občanů se nemusí obávat na tuto linku zavolat a požádat o pomoc. Vyškolené týmy jsou zde pro všechny, kteří potřebují především psychologickou pomoc a psychickou podporu.


Aktualizace 09:44 / Liberecký kraj

Ve spolupráci s Armádou ČR byly již v některých obcích zprovozněny provizorní sprchy s teplou vodou. Jsou k dispozici všem povodněmi postiženým obyvatelům v okrese Liberec.

Sprchy s teplou vodou jsou umístěny ve Frýdlantu za hasičskou zbrojnicí, v Raspenavě u hřiště a v Hrádku nad Nisou – v Doníně. Likvidaci uhynulých zvířat bude zajišťovat starosta obce po dohodě s Krajskou veterinární správou na telefonních číslech 485 103 871, 602 665 976 – MVDr. Král.


Aktualizace 09:30 / Ústecký kraj


Hasičské jednotky pracují na odstraňování škod způsobených povodněmi na 10 místech Ústeckého kraje. Z toho na 8 na Děčínsku a 2 v Ústí nad Labem. Na Děčínsku je to především Hřensko, kde s dobrovolnými jednotkami uvolňuje nábřeží řeky Kamenice, které bylo vodou těžce poničeno a je nyní uzavřeno, Záchranný prapor HZS ČR Hlučín.

Čerpání vody je prováděno v obloukové ulici v Děčíně, hasičská jednotka je v Havlíčkově ulici v České Kamenici, kde byla odstraněna podemletá lípa, která hrozila pádem na domy a bylo tam narušeno elektrické vedení. Další jednotky čerpají vodu případně provádějí odstraňování nebezpečných stavů v Srbské Kamenici, Benešově nad Ploučnicí, Krásné Lípě, Dolním Podluží.

Jednotky vyjely i do Markvartic, Lísky a Filipova.V Ústí nad Labem je to Přístavní ulice, kde je v nedostavěné protipovodňové vaně hráz z pytlů s pískem. K čerpání vody vyjela jednotka do Povrlů.

-miw-

Sdílet