Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na frýdlantském zámku proběhlo mezinárodní cvičení, zúčastnily se jednotky z české i polské strany

První listopadovou sobotu roku 2021 proběhlo na frýdlantském zámku mezinárodní česko-polské taktické cvičení s tématem požáru v historickém objektu se záchranou osob.

Tohoto simulovaného požáru se účastnily jednotky dobrovolných hasičů frýdlantského výběžku a jejich polských partnerů z okolí státních hranic.

Kromě rozhodčích od HZS Libereckého kraje se cvičení zúčastnily i jednotky HZS Libereckého kraje ze stanice Raspenava a Liberec.

Cílem cvičení bylo seznámení se s objektem zámku, taktickým nasazením všech jednotek a koordinací jednotlivých činností, zajištění nepřetržité dodávky hasební vody do zámku, a to ze zámeckých rybníků a řeky Smědé.

Dalším úkolem bylo ověření funkčnosti suchovodů instalovaných od vnějších vodních zdrojů k zámku, tak i suchovodů, které jsou umístěné mezi jednotlivými nádvořími zámku. Součástí taktického cvičení byla i záchrana osob, které v době požáru uvízly na jedné prohlídkovém okruhu.

Hasiči prováděli jak záchranu těchto osob za pomocí vyváděcích prostředků, tak i za pomoci záchranných nosítek. Současně se záchranou osob proběhly hasební práce se zajištěním nepřetržité dodávky vody po dobu více jak 15 minut.

Mezi zajímavými aspekty cvičení byla bezesporu komunikace mezi českými a polskými hasiči, která ukázala, že jazyková bariéra zaručeně není překážkou vzájemné spolupráce.

Využití připraveného suchovodu napomohlo k rychlému nasazení vody pro simulovanou lokalizaci a likvidaci požáru, i když tato činnost nebyla úplně bezproblémová.

Po necelých dvou hodinách byla činnost všech nasazených ukončena vedoucím cvičení. Ten na závěr cvičení simulovanou likvidaci požáru se záchranou návštěvníků hodnotil více méně kladně.

Zúčastněné jednotky

  • HZS LK – stanice Liberec, stanice Raspenava.
  • JSDHO – Frýdlant, Raspenava, Višňová, Pertoltice, Dolní Řasnice, Heřmanice, Habartice, Kunratice, Dětřichov.
  • OSP Pieńsk, Dłużyna Dolna, Sieniawka, Bierna, Zawidów.
Jaromír Mottl
Sdílet