Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Královéhradecký hasičský sbor pomáhá při trasování, nasazen by měl být i mobilní odběrový tým

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje pomáhá mírnit následky pandemie onemocnění COVID-19 plněním zvláštních úkolů nad rámec svých povinností prakticky od počátku, kdy jsme byli koronavirem zasaženi. Tentokrát vypomůžou hasiči hygienikům s včasným trasováním, dále by měla vyjet do terénu opět hasičská sanitka mobilního odběrového týmu.

Do trasování se zapojujeme na základě žádosti krajské hygienické stanice, stejně tak by měl být v následujících dnech podle požadavku hygieniků nasazen mobilní odběrový tým hasičů. Pro trasování bylo proškoleno dohromady 37 příslušníků a zaměstnanců.

Je to dostatečný počet na to, abychom pokryli fungování trasovacího pracoviště na krajském ředitelství v Hradci Králové a čtyřech územních odborech (Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov).

Denně je obsluhuje od 8 do 16 hodin celkem šest našich lidí,

uvedl ředitel HZS Královéhradeckého kraje plk. David Pouč.

V týmu trasovačů jsou denní příslušníci a zaměstnanci, činnost tak nezasahuje do akceschopnosti profesionálních výjezdových jednotek požární ochrany. Jejich úkolem je spojit se s pozitivně testovanými lidmi a vyhledat osoby, které by mohly být potenciálně ohroženy nákazou koronavirem. Tým trasovačů bude nasazen dle požadavků krajské hygienické stanice a možností hasičského záchranného sboru.

Dále by měl Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje aktivovat na základě požadavku krajských hygieniků mobilní odběrový tým (MOT), který působil již v předchozím období pandemie koronaviru.

Tým je složen z příslušníků se specializací zdravotnický záchranář a asistentů. Hasiči zařazeni do MOT zajišťují odběry vzorků pro testování na onemocnění COVID-19 a doplňují tak stávající systém odběrových míst. Ani práce MOT nenarušuje akceschopnost hasičského záchranného sboru, hasiči – zdravotničtí záchranáři budou v případě nasazení zařazeni mimo výjezd.

O mobilních odběrových týmech HZS KHK

S nástupem šíření onemocnění COVID-19 vyvstala na podzim roku 2020 potřeba posílit systém odběrových míst, kde se odebírají vzorky pro provedení PCR testů. První mobilní odběrový tým HZS KHK začal fungovat koncem října 2020.

Odběry u občanů, kteří se nemohli dostavit do stávajících odběrových center, prováděl do poloviny prosince loňského roku. Následně pomáhali hasiči při provádění odběrů vzorků v nemocnicích v Královéhradeckém kraji (Fakultní nemocnice Hradec Králové, Oblastní nemocnice Náchod a Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem). Podíleli se zejména na dobrovolném antigenním testování obyvatelstva.

V únoru 2021 se týmy přesunuly opět do terénu a jejich počet byl navýšen. Část příslušníků pak byla vyhrazena na testování obyvatel přímo v obcích. Po celém kraji najezdili během testování hasiči celkem 18 tisíc kilometrů, týmy otestovaly přes dva tisíce lidí v terénu a téměř 23 tisíc lidí v nemocnicích.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet