Neděle 6. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár sušárny chmele na Rakovnicku

Dne 1. září 2010 ve 03:21 hodin byl ohlášen na tísňovou linku HZS Středočeského kraje požár sušárny chmele v obci Pochválov na Rakovnicku. Na místě zasahovalo 5 jednotek hasičů.

Dne 1. září 2010 ve 03:21 hodin byl ohlášen na tísňovou linku HZS Středočeského kraje požár sušárny chmele v obci Pochválov na Rakovnicku. Na místě zasahovalo 5 jednotek hasičů.

Na místo události byly vyslány tři jednotky profesionálních hasičů ze stanice Rakovník a ze stanice Stochov s jednou cisternou a ze stanice Slaný s automobilovým žebříkem. Tyto jednotky byly posíleny místním sborem dobrovolných hasičů obce Pochválov s dopravním automobilem a sborem dobrovolních hasičů obce Řevničov s jednou cisternou.

Po příjezdu první jednotky požární ochrany na místo události bylo průzkumem zjištěnou, že došlo k požáru ve 4. patře sušárny chmele, resp. ve 4. sušící komoře. Dále bylo zjištěno, že došlo k požáru sušeného chmele a vlivem účinků požáru došlo k nenávratnému poškození technologického zařízení v horní části sušárny. Z toho důvodu bylo utvořeno dopravní vedení „B“ na rozdělovač do přízemí budovy a z tohoto byly utvořeny další dva útočné proudy „C“ v dýchací technice.

Před příjezdem hasičů byl požár sušící komory lokalizovám zaměstnanci firmy pomocí 10 přenosných hasících prostředků.

Zaměstanacům a zasahujícím hasičům se podařilo uchránit vybavení budovy včetně zásob chmele v hodnotě cca 3.000.000 Kč. Škoda způsobená požárem byla na místě události předběžně odhadnuta na 300.000 Kč.

Příčina vzniku požáru byla stanovena vyšetřovatelem požárů na technickou závadu na hořáku výměníku tepla sušičky chmele.

nprap. Jakub Štross
Vyšetřovatel požárů Kladno

-kow-

Sdílet