Čtvrtek 10. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kouř linoucí se ze zásuvek upozornil majitelku na požár v bytě o patro výše, škoda je vyčíslena na 350 tisíc korun

K požáru bytu ve Vídeňské ulici v Táboře byla vyslána táborská profesionální jednotka. Podle oznamovatelky na tísňovou linku byl z elektrické rozvodné skříně v osmém patře domu cítit zápach. Hasiči provedli průzkum v celém osmém a následně i sedmém patře domu.

Žádný požár nenašli. Z bytu v pátém patře pak přišla jeho majitelka oznámit, že také cítí kouř, a to přímo ve svém bytě. Průzkumem tohoto bytu hasiči objevili kouř linoucí se ze zásuvek. Velitel zásahu nechal prostřednictvím správce bytového domu vypnout přívod plynu a elektřiny do jednotlivých bytů a zároveň si nechal povolat elektrikáře příslušného pro danou lokalitu.

Mezitím hasiči zkontrolovali všechny byty pod pátým patrem, zda v nich nedošlo k jakékoli poruše nebo požáru. Ani zde nebylo nic nalezeno. Kontrolou bytů nad pátým patrem hasiči zjistili, že vchodové dveře do bytu v 6. patře jsou teplé. V bytě nikdo nebyl. Hasiči proto do něj museli vstoupit násilnou cestou (na místě byla přítomna Policie ČR).

V dýchací technice vstoupili do bytu, kde hned za dveřmi objevili plamenné hoření elektrických rozvodů včetně rozvaděče. Požár se dále šířil na část vestavěné skříně na chodbě. Hasiči požár lokalizovali a následně zlikvidovali dvěma přenosnými hasicími přístroji. Okolní byty byly v pořádku, průzkum a kontrolu provedli jak hasiči, tak přítomný elektrikář.

Byt i panelový dům byly řádně odvětrány, hasiči provizorně opravili vstupní dveře do bytu v 6. patře. Škoda způsobená požárem činí 350 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet