Čtvrtek 10. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru domu v obci Plasná, zasahovalo šest jednotek hasičů

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru domu v obci Pluhův Žďár, část obce Plasná.

Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Jindřichův Hradec, poplach byl vyhlášen pro jednotky SDH obcí Pluhův Žďár, Stráž nad Nežárkou, Kardašova Řečice, Deštná a Lodhéřov. Celkem bylo na likvidaci požáru postupně vysláno 6 cisteren, dopravní automobil a automobilový žebřík.

První jednotkou, která k požáru přijela a zahájila průzkum, byli jindřichohradečtí profesionálové. Požár ničil rodinný dům v plném rozsahu. Podle ohlašovatele bylo ohnisko v kuchyni, požár se ale rozšířil až do střechy.

V domě byly dvě osoby, které z domu vyšly samy bez pomoci hasičů. Žádnou z nich hasiči nemuseli evakuovat, nemáme informace, že by byly zraněny. Hasiči ihned zahájili hašení. Vytvořili si čerpací stanoviště a vodu na požářiště dodávali kyvadlově cisternami.

Zásah jednotky vedly jak vnitřkem objektu, tak zároveň ustavili i výškovou techniku a hasily vně domu. Požár hasiči dostali pod kontrolu krátce po půl jedenácté – velitel zásahu hlásil lokalizaci požáru v 22:37 hodin. Dohašování včetně rozebírání konstrukcí a hledání možných ohnisek bude pokračovat po celou noc.

Vyšetřovatel v tuto chvíli stanovil předběžnou škodu na 2,5 milionu korun. Co je příčinou vzniku požáru, bude předmětem šetření. Vyšetřovatelé HZS i Policie ČR budou požářiště ohledávat následující den.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet