Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pracovnice Institutu ochrany obyvatelstva poskytuje rady ke zlepšení celosvětového vzdělávacího procesu v oblasti chemické bezpečnosti

Ve dnech 8. – 10. února 2022 proběhlo 12. zasedání Poradního výboru pro podporu vzdělávání „Advisory Board on Education and Outreach“ (ABEO) mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Ladislava Navrátilová, vědecko-výzkumný pracovník Institutu ochrany obyvatelstva a pedagog působící v mezinárodních organizacích, je jedním z 15 členů tohoto výboru.

Výbor projednával své hlavní úkoly, mezi které patří strategie globálního vzdělávání, vhodné zapojení vědeckých a technických poznatků do vzdělávacího procesu, rozvoj partnerství s dalšími mezinárodními organizacemi atd.

Generální ředitel OPCW pan Fernando Arias ve svém úvodním poselství zdůraznil stěžejní roli poradního výboru pro celosvětovou integritu a chemickou bezpečnost.

Jedním z hlavních současných témat OPCW je spravedlivá diverzita, což znamená rovnovážné zastoupení aktivit na všech kontinentech. Projev podpořila svým vystoupením i ředitelka Oddělení strategii a politiky paní Veronika Stromšíková výčtem regionálních zástupců pracujících v OPCW: západní Evropa je zastoupena 50%, Asie 16%, východní Evropa 15%, Afrika 12% a Latinská Amerika s Karibikem pouze necelými 7%.

Jedním z úkolů výboru je najít nástroje, které by podpořily získání větší rovnováhy regionálního zastoupení. Dalšími současnými cíli je zlepšení úrovně online vzdělávání, podpoření nového OPCW Centra pro chemii a technologii (ChemTech Centre), které se má otevřít v roce 2023 nedaleko Haagu, významnější zapojení vysokých škol a univerzit do aktivit OPCW, zvýšení povědomí o chemické bezpečnosti pomocí OPCW vzdělávacích nástrojů atd.

Výbor byl informován o práci dočasné pracovní skupiny pro e-learning, zaměřené na univerzitní vzdělávání. Pracovní skupina představila závěrečnou zprávu s doporučeními ke zlepšení e-learningového portfolia OPCW, které bude v budoucnu možno začlenit i do materiálů českých univerzit.

Jednání výboru se zúčastnili ředitelé jednotlivých oddělení OPCW a pozorovatelé mezinárodních organizací, avšak hlavní diskuze probíhala mezi členy výboru. Úkoly na další půlroční období byly stanoveny.

Výbor se opět sejde v červenci, kdy budou zřízeny specializované podvýbory a určeny konkrétní úkoly k řešení. Informace o jednání je možno nalézt na webu OPCW .

Sdílet