Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Žáru došlo k požáru rašeliniště, s hašením pomohl nakladač

Druhý stupeň požárního poplachu vyhlásilo operační středisko HZS Jihočeského kraje u požáru rašeliniště u obce Žár. U požáru zasahovalo sedm jednotek: profesionální ze stanic Trhové Sviny a České Budějovice a dobrovolné obcí Horní Stropnice, Nové Hrady, Údolí, Žár a Trhové Sviny.

Hasiči do areálu firmy museli vniknout násilně – přeštípnutím zámku na vratech. Průzkumem zjistili, že hoří jedna hromada o půdorysu přibližně 10 × 15 metrů a výšce asi 3 metry. Velitel zásahu si vyžádal od majitele firmy nakladač pro přeskladnění hromady, nakonec byly k dispozici nakladače dva.

Jednotka SDH obce Údolí zřídila u Źárského rybníka čerpací stanoviště a nastala mnohahodinová práce, během které byla hromada rozhrabávána a prolévána vodou. Zásah trval po celou noc s tím, že na místě zůstala profesionální jednotka z Trhových Svinů a místní dobrovolná jednotka.

V pondělí ráno proběhlo u profesionální jednotky vystřídání směn, doplnění vody a pohonných hmot. Na požářiště byla opět povolána jednotka SDH obce Nové Hrady.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet