Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči hasičům, aneb z České republiky až na Ukrajinu. Kromě vybavení darujeme i automobilové žebříky a plošiny

Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky je od počátku války na Ukrajině v kontaktu s vedením hasičů Ukrajiny.

Jednání probíhají na úrovni ministerstev, vedení hasičských sborů prostřednictvím videokonferencí a na úrovní styčných důstojníků obou států přímo na hranicích – slovensko-ukrajinské a polsko-ukrajinské.

Výsledkem všech jednání bylo sestavení konkrétního seznamu vybavení pro ukrajinské hasiče. Na sbírce se podíleli profesionální i dobrovolní hasiči, řada soukromých subjektů i jednotlivci z celé republiky.

Kolona tahačů vyrazila na Ukrajinu s výškovou technikou

Z areálu Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně vyjela brzy ráno kolona hasičských aut směrem k ukrajinským hranicím. Hasičské sbory napříč republikou posílají do obléhaných měst výškovou techniku, o kterou ukrajinští hasiči žádali.

Ve čtvrtek 24. března těsně před pátou hodinou ráno vyjela z areálu Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky v Hlučíně kolona hasičských tahačů s návěsy plně naložených výškovou technikou pro ukrajinské hasiče směrem do Polska.

Kolem půl šesté ráno hasiči překročili za asistence policejního doprovodu česko-polské hranice a pokračují dále směrem na Ukrajinu, kde by mohli být kolem poledne.

Výškovou techniku si na místě převezmou polští hasiči a ti je pak ukrajinským kolegům předají.

Celkově šest kusů výškové techniky, které v průběhu dvou dní budou transportovány, jsou z Hasičských záchranných sborů jednotlivých krajů. Jedná se o tři kusy automobilových plošin AP 27 a tři kusy automobilových žebříků AZ 30.

Technika má veškeré revize platné, je po technických prohlídkách, je bezpečná a ihned použitelná k provozu.

Kromě výškové techniky odjela také auta s elektrocentrálami a potřebným osvětlovacím zařízením.

V následujícím týdnu bude humanitární akce s výškovou technikou doplněna o další automobilový žebřík, který daruje obec Koryčany.

Hasičské obleky z Temelína míří na Ukrajinu

Deset speciálních hasičských obleků předali podnikoví hasiči z Jaderné elektrárny Temelín svým kolegům z Hasičského záchranného sboru. Ti je zařadí do velké sbírky určené pro záchranné složky Ukrajiny.

Desítku takzvaných těžkých kompletů měli podnikoví hasiči v Temelíně v dlouhodobé rezervě. Uvolnit se je rozhodli na základě výzvy Hasičského záchranného sboru, který organizuje sbírku profesionálního hasičského vybavení pro ukrajinské kolegy.

Samozřejmě vnímáme, co se děje na Ukrajině, obdivujeme kolegy, kteří dokáží zasahovat v neuvěřitelně těžkých podmínkách. A Hasičskému záchrannému sboru patří poděkování za to, že se rozhodli jim alespoň takto pomoci,

dodává velitel temelínských hasičů Martin Novotný.

Celkem funguje v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany společnosti ČEZ téměř 140 profesionálních podnikových hasičů se špičkovým vybavením. Kromě materiální pomoci energetici prostřednictvím jí zřizované nadace spustili zaměstnaneckou sbírku. Dosud mezi sebou pracovníci vybrali 7,5 milionu Kč a Nadace ČEZ tuto částku zdvojnásobila a předala neziskovým organizacím.

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín

Záchranný útvar přepraví na Ukrajinu tři automobilové žebříky a tři automobilové plošiny, dostanou je tamní hasiči

V průběhu týdne od 21. – 25. března se bude Záchranný útvar HZS ČR podílet na transportu výškové techniky pro Ukrajinu, která byla poskytnuta z HZS jednotlivých krajů.

Tři automobilové žebříky AZ 30 a tři automobilové plošiny AP 27 budou dopraveny do Hlučína, naloženy a koncem týdne přepraveny do Polska, kde by měly být předány ukrajinským hasičům.

Přeprava celkem šesti kusů výškové techniky bude probíhat prostřednictvím techniky ZÚ HZS ČR složené ze tří tahačů s návěsy, k předání by mělo dojít na Polsko-Ukrajinské hranici.

Ukrajinským kolegům věnujeme automobilové plošiny na podvozcích Tatra 815 a žebříky na podvozcích IFA, Renault a Mercedes.

por. Mgr. Jana Urbancová
tisková mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR

Technika a příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR ze všech tří dislokací zajišťují převoz humanitární pomoci z veřejné sbírky

Technika a příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR ze všech tří dislokací – Hlučín, Zbiroh a Jihlava – zajišťují převoz humanitární pomoci z veřejné sbírky. Během pondělí a úterý se jednalo o téměř 100 palet materiálu, který je převážen ze sběrného místa v Ostravě do pražského skladu Českého červeného kříže.

Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky ve čtvrtek 17. 3. 2022 naložil a následně v pátek přepravil další humanitární pomoc pro ukrajinské uprchlíky.

Cestou Mechanismu civilní ochrany Unie schválila Vláda České republiky žádost o poskytnutí materiální humanitární pomoci v souvislosti se situací na Ukrajině. Během čtvrtka 17. března 2022 započali příslušníci ZÚ HZS ČR ve spolupráci se zaměstnanci Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR (SOZ HZS ČR) v Jihlavě nakládku humanitární pomoci v podobě dětských plen a krevních vaků.

Technika Záchranného útvaru HZS ČR následně v pátek v ranních hodinách vyrazila z Hlučína směrem do skladu v Polsku, odkud by měl dále materiál zamířit na Ukrajinu. Po složení humanitární pomoci se hasiči vrátí zpět do svých dislokací.

Humanitární pomoc v podobě dětských plen a krevních konzerv čítá téměř 120 palet přepravovaného materiálu. Na přepravě se podílí celkem 10 příslušníků Záchranného útvaru se čtyřmi jízdními soupravami a doprovodným osobním automobilem.

Sbory z Olomouckého kraje věnovaly stovky přileb, zásahových obleků a dalšího vybavení

Přijali jsme stovky zásahových obleků i přileb jako dary pro ukrajinské hasiče, kteří v současné chvíli s nasazením života zachraňují a pomáhají obyvatelům ve své rodné zemi. Sbírku vyhlásilo centrálně GŘ HZS ČR po jednání s vedením ukrajinských hasičů.

Do prostor Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR v Drahanovicích navážely během středy 16. března dodávky a nákladní automobily i další vybavení, jako jsou například svítilny, hadice či dýchací přístroje. Ty darovaly jak profesionální, tak dobrovolné sbory hasičů ze všech moravských krajů.

Sklad nedaleko Olomouce funguje totiž jako sběrné místo pro celou Moravu. Vybraný materiál nakonec zaplnil více než 30 kovových palet. Všechno vybavení je plně funkční, aby pomohlo ukrajinským kolegům v oblastech, které zasáhla válka.

Děkujeme za veškerý darovaný materiál. Velmi si vážíme ochoty hasičských sborů pomoci ukrajinským kolegům, kteří nyní zasahují ve své zemi v nelehkých podmínkách. Jsem rád, že můžeme pomoci i touto formou,"

podotknul plk. Ing. Karel Kolářík, ředitel HZS Olomouckého kraje.

Olomoucký sbor daroval například přilby, zásahové obleky či hadice. V kraji se zapojily také sbory dobrovolných hasičů. Například ten z Hrubčic na Prostějovsku. Velitelem jednotky je Martin Richter, který zároveň slouží jako profesionální hasič na stanici v Prostějově.

Nikomu z nás není lhostejné, co se na Ukrajině děje. Proto jsme se i s vedením obce jednoznačně shodli, že darujeme hasičské přilby. Sledujeme, s jakým úsilím ukrajinští hasiči a záchranáři pomáhají a soucítíme s nimi. Asi nikdo z nás si nedokáže představit, pod jakým tlakem nyní pracují a jak těžké to pro ně musí být,

poznamenal.

Předmětem sbírky byly především zásahové obleky, přilby, zásahové boty, rukavice, dýchací technika, lékárničky, svítilny s akumulátory a požární hadice.

HZS Olomouckého kraje

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje ve skladu v Hluboké nad Vltavou shromáždil potřebný materiál určený speciálně pro ukrajinské kolegy

V Jihočeském kraji se během soboty 12. března 2022 ve skladu v Hluboké nad Vltavou shromáždilo více než dvacet zásahových třívrsvých obleků, 19 zásahových přileb, stejný počet dýchacích přístrojů Saturn, dále zásahové rukavice, vyváděcí masky a hadice typu B.

Ukrajinským kolegům poskytli pomoc profesionální hasiči ze stanice Tábor a jednotky SDH obcí Rožmberk nad Vltavou, Vyšší Brod, Netolice, Opařany a Veselí nad Lužnicí.


Dalším termínem pokračovala ve středu 16. března 2022 sbírka „HASIČI HASIČŮM“. Středeční termín byl z pohledu množství darovaného materiálu ještě bohatší. Během dne se ve skladu v Hluboké nad Vltavou shromáždilo:

  • 126 zásahových třívrstvých obleků a 7 zásahových kalhot
  • 111 zásahových přileb,
  • 71 párů zásahových bot
  • 180 zásahových kukel
  • 112 párů zásahových rukavic
  • 35 dýchací technika komplet (nosič, láhev, maska)
  • 7 náhradních láhví
  • 3 lékárničky
  • 17 svítilen s akumulátorem
  • 177 zásahových hasic
  • 146 kalhot oděvu PS II
  • 142 bund oděvu PS II
  • 3 nepromokavé kabáty
  • 30 ks obvazového materiálu

Ukrajinským kolegům poskytli pomoc profesionální hasiči ze stanic České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Prachatice, Strakonice, Tábor a Plzeň. Obrovský dík patří jednotkám SDH obcí Vitějovice, Svatá Máří, Nová Ves, Neplachov, Ledenice, Hluboká nad Vltavou, Horní Planá, Bernartice, Chlum u Třeboně, Peč, Římov, Jindřichův Hradec, Hrdějovice, Rudolfov, Jankov, Nové Hrady a Ločenice.

HZS Jihočeského kraje
Sdílet
Seriál: Válka na Ukrajině a KACPU