Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dojet až k simulovanému požáru chaty pod Pradědem zvládala terénní vozidla i pásový speciál Hägglunds

Čtyři desítky profesionálních a dobrovolných hasičů, policistů ČR, zdravotníků ZZS MSK a záchranářů Horské služby se v úterý 29. 3. 2022 zapojily do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému v Jeseníkách pod nejvyšším vrchem Praděd, zaměřeného na likvidaci požáru kuchyně horské chaty Barborka a záchranu tří osob, které se při požáru nadýchaly kouře a utrpěly popáleniny.

K samotné chatě, vzdálené 1,3 km od velkého parkoviště ve známém lyžařském centru Ovčárna, dokázala kvůli očekávané sněhové nadílce dojet jen terénní vozidla složek IZS, opatřena pásy.

Zasahující jednotky hasičů ale i tak z Ovčárny velmi rychle dováželo k místu požáru hasičské pásové vozidlo PV-Hägglunds, které v přední a zadní části dokáže pojmout až 18 osob.

Hasiče vyváželo pásové vozidlo nahoru k požárem zasažené chatě, zpět postupně dva nadýchané zraněné a pak i dalších 15 evakuovaných osob, ty rozváželo i do okolních chat. Třetího zraněného (popáleného kuchaře) dovezla dolů na Ovčárnu Horská služba Jeseníky na pojízdných nosítkách za svým sněžným skútrem, i to se zdravotníkem ZZS MSK.

Přečtěte siŠestikolový Can-Am Outlander 1000 doplnil vozový park dobrovolných hasičů města Vrbno pod Pradědem

Vzhledem k přípravě oběda byl zakouřen náhradní prostor v garáži horské chaty, odkud také zasahující hasiči zachránili všechny tři zraněné osoby (pozn. – jeden z figurantů byl oblečen do hasičského zásahového obleku a měl přilbu…). Hasiči pak zkontrolovali všechny vnitřní prostory horské chaty, zda je skutečně prázdná, a tím se s ní také seznámili.

Pode velením Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje zde vedle dalších složek IZS zasahovaly dvě desítky profesionálních a dobrovolných hasičů z pěti jednotek – 2× z HZS MSK (ze stanice Bruntál s pásovým vozidlem PV-Hägglunds a ze stanice Rýmařov) + 3× z SDH – Karlova Studánka, Malá Morávka a Vrbno Pod Pradědem s terénním vozidlem Bombardier.

Přečtěte siHasiči v Moravskoslezském kraji využívají dvojici pásových vozidel Hägglunds BV206 pro přesun v nepřístupném terénu

Policie ČR zde mj. využívala čtyřkolku Gladiátor X8, Horská služba Jeseníky čtyřkolku na pásech a sněžný skútr, ZZS MSK se čtyřkolku s vozíkem.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet