Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Policisté a hasiči nesmí pracovat zadarmo: Vládou prošly mimořádné odměny za přesčasy během nouzového stavu

Ministr vnitra Vít Rakušan se rozhodl napravit situaci, kdy policisté a hasiči musí nyní během nouzového stavu odpracovat 150 hodin přesčasů zdarma. Navrhl proto vládě vyplacení mimořádných odměn. Do budoucna by se problematika přesčasů měla vyřešit systémově.

Vláda návrh dne 6. dubna 2022 schválila. Uvolněná částka ve výši 108,6 mil. Kč z vládní rozpočtové rezervy bude vyplacena bude příslušníkům Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR formou mimořádných odměn.

Půjde o cílené odměny podle toho, kolik přesčasů kdo během nouzového stavu odsloužil. Velmi mi záleží na tom, aby zaslouženou odměnu dostali ti, kteří nad rámec pracovní doby nejvíce zajišťovali naši bezpečnost,“ uvedl ministr vnitra.

Policisté například vypomáhají v krajských asistenčních centrech s vyřizováním cizinecké a pobytové agendy, více kontrolují pobytové záležitosti cizinců ve vnitrozemí nebo zajišťují zvýšenou bezpečnost měkkých cílů.

Hasiči zase například zajišťují provoz národního asistenčního centra a všech 14 krajských asistenčních center, vybavují místa dočasného nouzového přístřeší, přepravují osoby nebo humanitární pomoc do zahraničí.

Nouzový stav platí v souvislosti se zvládáním příchodů stovek tisíc převážně ukrajinských žen a dětí, které ruská agrese vyhnala z jejich domovů.

Systémové řešení

Vít Rakušan také policisty a hasiče informoval, že problematiku přesčasů během nouzového stavu je do budoucna nutné řešit systémově. Řešení proto bude hledat pracovní skupina Ministerstva vnitra, která se zabývá tématy týkajícími se bezpečnostních sbo­rů.

Opět také ubezpečil, že případné úpravy zákona 361 o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů se v žádném případě nebudou týkat výše výsluhových příspěvků.

„Půjde o systémové návrhy konzultované s odbory bezpečnostních sborů. Realita je taková, že ve 20 let starém zákoně jsou oblasti, které nejsou zcela funkční,“ doplnil Vít Rakušan.


Milé kolegyně, milí kolegové,

chci Vám všem, policistkám, policistům, hasičkám i hasičům, ještě jednou poděkovat a říct, že jste skvělí. Je nezpochybnitelné, že bez Vaší výborné práce bychom krizi způsobenou válkou na Ukrajině nezvládli. Chápu, že Vaše nasazení je jen pár měsíců po covidové pandemii opět enormní a že k tomu přispívá i naprosto nutné vyhlášení nouzového stavu.

Proto je zcela namístě Vás ujistit, že výkon Vaší služby jsem připraven náležitě finančně ohodnotit. Nechci, abyste byť i část své služby vykonávali zadarmo.

Přesčasy, které jste museli odpracovat za nouzového stavu, proto dostanete zaplacené formou mimořádných odměn. Nepůjde o plošné, ale cílené odměny podle toho, kolik hodin přesčasů „zdarma“ jste během nouzového stavu odsloužili.

Jde o spravedlivé řešení a mně velmi záleží na tom, aby zaslouženou odměnu získali právě ti z Vás, kteří nad rámec své pracovní doby nejvíce zajištovali naši bezpečnost a pomáhali zejména ženám a dětem vyhnaným z jejich domovů.

Uvědomuji si také, že problematika přesčasů během nouzového stavu se do budoucna musí vyřešit systémově. Proto se i tímto tématem bude zabývat mnou ustanovená pracovní skupina, která ve spolupráci se zástupci policistů i hasičů řeší témata týkající se bezpečnostních sbo­rů.

Samozřejmě naprosto rozumím tomu, že každá úprava zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů je citlivá. Ubezpečuji Vás ale, že případné změny se v žádném případě nebudou týkat výše Vašich výsluhových příspěvků.

Realita je nicméně taková, že ve stávající úpravě zákona je mnoho oblastí, které nejsou zcela funkční a musejí se změnit tak, aby reflektovaly současné potřeby bezpečnostních sborů. Úpravu dvacet let starého zákona jsme slíbili v programovém prohlášení vlády. Půjde ale o návrhy systémové, ne nějaké ukvapené změny.

Platí také, že vše samozřejmě budeme konzultovat s odbory bezpečnostních sborů, jejichž zástupci jsou členy zmiňované pracovní skupiny Ministerstva vnitra. Co Vám ale mohu stoprocentně ještě jednou slíbit, je, že na Vaše výsluhové příspěvky opravdu sahat nebudeme.

Vážení policisté a hasiči,

Vaší práce si všichni nesmírně vážíme a veškeré kroky, které budeme dělat, budou mít za cíl Vám službu ulehčit a pomoci co nejlépe zvládnout.

Děkuji za vše, co pro naši bezpečnost děláte.

MVČR
Sdílet