Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS Královéhradeckého kraje má potápěče, zvládají i speciální činnosti v přilbovém potápění

Nejen na zemi a ve vzduchu, zásahový rajón spadá i pod vodní hladinu. HZS Královéhradeckého kraje je jedním z opěrných bodů pro potápěčskou činnost, zajišťuje ji na směně „A“ pro Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj, směny "B“ a „C“ pokrývá HZS Pardubického kraje.

Potápěčskou skupinu HZS Královéhradeckého kraje tvoří 7 potápěčů, kteří mohou vykonávat zásahovou činnost v zatopených uzavřených prostorech a velkých hloubkách. Může dojít i na situaci, kdy se budou pohybovat v silně kontaminované vodě chemickými látkami.

Proto jsou naši potápěči vybaveni speciálními obleky Viking 1500 HDS a přilbou Kirby Morgan 77.

Přilbové potápění spočívá v tom, že potápěč je zcela chráněn i v nebezpečném prostředí. Potápěčská přilba, která váží 14,7 kilogramů, dokáže vzdorovat i nebezpečným látkám stejně jako protichemický oblek Viking.

Komunikace a přenos dýchacího média mezi hladinou a zasahujícím hasičem umožňuje odolná potápěčská komunikační hadice v délkách po padesáti metrech s možností vzájemného spojení.

V případě krizové situace pod hladinou má potápěč ještě možnost použít svůj vlastní, na zádech nesený záložní systém. Tato potápěčská činnost je natolik specifická a náročná, že je zapotřebí ji pravidelně cvičit a zdokonalovat se v jejím použití.

Jedno takové cvičení hasičští potápěči HZS Královéhradeckého kraje trénovali na Správčickém písníku u Hradce Králové.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet