Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Zákupech na Českolipsku mají zcela novou zbrojnici, výjezdy k zásahům už nevedou přes sídliště a kolem školy

Když město Zákupy v roce 2016 kupovalo bývalé garáže a sklady od stavební firmy v Mimoňské ulici vedle rozpadlé mlékárny, záměrem nákupu bylo, že jednou by v tomto místě mohla stát nová hasičská zbrojnice.

Důvodů bylo několik. V první řadě to byl „společný dvorek“ v areálu v Gagarinově ulici. Společně zde byli hasiči, služby místního hospodářství, kotelna a sběrný dvůr.

Hasiči, a stejně tak technické služby, zde neměli dostatek místa a to jak pro mužstvo, tak hlavně pro techniku a vozový park. Tím, že v areálu nebyli jen hasiči, nešlo čerpat dotace na opravu stávající hasičské zbrojnice, pravidla to nedovolovala.

Výjezd hasičů k zásahu také nebyl optimální. Rychlá jízda přes sídliště, kolem školy a mezi zaparkovanými automobily nebyla vždy optimální a hlavně bezpečná… Rozjetá hasičská cisterna nezastaví na metru.

Přečtěte siStarou Tatru v Zákupech na Českolipsku nahradila Scania za devět milionů, dodal ji WISS

„Po nákupu areálu v Mimoňské ulici jsme začali ihned projektovat a shánět vhodný dotační titul“, říká starosta města Radek Lípa. „Dvakrát jsme žádali, dvakrát to nevyšlo. Napotřetí jsme však uspěli a získali 4,5 milionu od Hasičského záchranného sboru a 3 miliony od Libereckého kraje, celkem tedy sedm a půl milionu korun.“

Výstavba tedy mohla začít…

V plánu bylo dokončit stavbu v roce 2020 a slavnostně ji předat jako dárek hasičskému sboru k 170. výročí jeho založení. Bohužel rozjezd covidu na jaře roku 2020 veškeré práce na výběrovém řízení na stavitele zbrojnice zastavil.

Na začátku roku 2021 výběrové řízení ale už proběhlo a vyhrála ho firma Bláha Trade s. r. o. ze Žandova. Stavební práce probíhaly vcelku bez problému, jen venkovní úpravy terénu trochu hatilo prázdninové deštivé počasí. Nakonec se ale vše podařilo a 17. listopadu se hasiči definitivně přestěhovali do nového.

Celkové náklady na stavbu vč. terénních úprav, semaforů, nového vybavení, vjezdové brány atd. se vyšplhaly přes dvacet milionů korun. Jednotka dobrovolných hasičů ale má odpovídající zázemí na profesionální úrovni.

Jsem tomu osobně rád, protože možná i díky nové zbrojnici se naše jednotka rozrůstá o mladé, pracovité a perspektivní kluky, kteří mají chuť „dělat hasičinu“.

A že to není koníček, ale jen dřina a práce náročná na fyzickou a psychickou odolnost, je každému snad jasné. Stačí jen připomenout nedávné povodně či covid. A dobrá hasičská jednotka je prostě a jednoduše potřeba.

Stačí pomyslně lusknout prsty a máte dvacet a teď už dokonce třicet chlapů (a jednu ženu) ochotné a připravené pomoci. A klasické výjezdy k požárům, dopravním nehodám, kdy jde o majetek a hlavně lidské životy, netřeba připomínat.

Chtěl bych poděkovat všem, co stáli za tímto projektem, na jehož konci je nová hasičárna. Díky za pomoc a podporu zastupitelům města, staviteli, dozorům, projekci, spolupracovnicím z městského úřadu, Hasičskému záchrannému sboru, Libereckému kraji atd.

Poděkování patří i hasičům v čele s velitelem a jejich rodinám za podporu.

Milí kamarádi hasiči, ať Vám hasičárna slouží… Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci!

Ing. Radek Lípa, starosta města

Slavnostní předání zbrojnice proběhlo v sobotu 28. května 2022. Hasiči v průběhu akce dostali od OSH Česká Lípa slavnostní stuhu na prapor ke 170. výročí založení sboru, následně velitel jednotky převzal od starosty města prestižní cenu města Zákupy v podobě staronové čtyřkolky, kterou hasiči zrenovují.

Sdílet