Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Poslední směna Jiřího Čmakala, velitel pražských profesionálních hasičů, končí po 27 letech

Velitel směny A pražských profesionálních hasičů Jiří Čmakal končí svou profesionální kariéru u HZS hl m. Prahy. Jako velitel u pražských hasičů má za sebou mnoho zásahů a patří tak v současnosti k nejzkušenějším hasičům v Praze a v celé ČR. U pražských profesionálních hasičů sloužil 27 let. V úterý 30. srpna 2022 nastoupil na svou poslední službu.

Jiří Čmakal nastoupil k hasičům v roce 1996. O tři roky později, ve svých 25 letech, se dostal k zásahu, který dodnes patří vůbec k nejrozsáhlejším v moderní historii Prahy.

Zasahoval u požáru tržnice SAPA, kde se propadl střechou a týden bojoval o život v umělém spánku. K hasičům se ale vrátil. Do konce své hasičské kariéry byl velitelem směny „A“ u HZS hl. m. Prahy a vedl tým USAR.

Přečtěte si1999: Při požáru pražské tržnice se jeden z hasičů propadl do ohnivého pekla, kolegové ho zachránili

Jeho poslední větší nasazení v roli velitele USAR týmu byl zásah po ničivé explozi v libanonském Bejrútu. Tým na místě pomáhal s vyprošťovacími pracemi pod jeho velením.

Přečtěte siČeský USAR tým se v úterý vrátil z Libanonu, do republiky se ve čtvrtek vrátil i plukovník Lukeš

Poslední den jeho služby se s ním rozloučili kolegové ze všech stanic, následující den pak vedení sboru a další příslušníci a zaměstnanci.

Sdílet