Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma Pražské vodovody a kanalizace darovala hasičům v hlavním městě člun, do výbavy ho zařadí potápěči

Na trojském kanále proběhl 6. září 2022 první pravidelný výcvik profesionálních hasičů ze všech stanic v Praze. Výcvik vedou potápěči HZS hl. m. Prahy a postupně se zde během tří dnů vystřídají hasiči ze všech jednotek a směn.

Výcvik je zaměřen na manipulaci a ovládání raftů, které používají jednotky při práci na vodě, tedy na činnost v klidné vodě, ale i v peřejích Trojského kanálu, který prověří hasiče svou náročností. Mohou si tak vyzkoušet plavbu v divoké vodě. Další částí výcviku je záchrana tonoucího v klidné vodě na paddleboardu a následně i v peřejích pod Trojským kanálem.

Během výcviku převzal ředitel HZS hl. m. Prahy brig. gen. Luděk Prudil nový člun Pioner Multi, který darovala pražským hasičům firma Pražské vodovody a kanalizace, a.s. Člun v hodnotě přes 400 tisíc korun se stal důležitou součástí výbavy potápěčské jednotky.

Jedná se o pevný člun, který má v přední části manipulační prostor pro případnou záchranu osob z vody. Je to druhý podobný člun svého druhu, který HZS hl. m. Prahy může využít pro svou zásahovou činnost v Praze i mimo ni. Potápěči pražských profesionálních hasičů totiž vyjíždějí k případům i mimo region hlavního města.

Člun je celosvětově nejprodávanější model. Je stabilní a odolný a certifikaci má na zatížení 1122 kg, uveze až 10 osob. Příďové dveře jsou široké 92 cm a ovládají se nerezovým navijákem pro snadné nastupování případě nakládání nebo transport zraněné osoby.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet