Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novým ředitelem jihočeských hasičů se stal plk. Martin Sviták, do funkce ho uvedli ministr vnitra a generální ředitel HZS ČR

V pátek 9. září 2022 byl do funkce krajského ředitele HZS Jihočeského kraje uveden plk. Martin Sviták. Slavnostní ustanovení vykonal ministr vnitra Vít Rakušan a generální ředitel HZS ČR genpor. Vladimír Vlček.

Slavnostního jmenování, které proběhlo v budově Krajského ředitelství HZS Jihočeského kraje v Českých Budějovicích, se dále zúčastnili plk. František Vavera, náměstek generálního ředitele pro řízení lidských zdrojů, brig. gen. Luděk Procházka, ředitel Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje a funkcionáři HZS Jihočeského kraje.

Přečtěte siKrajský ředitel plk. Ing. Lubomír Bureš po více než třiceti letech končí svoji hasičskou kariéru

Nově jmenovaný ředitel plk. Martin Sviták se narodil 12. prosince 1967. Absolvoval gymnázium v Českém Krumlově a v roce 1990 získal vysokoškolský titul na Vysoké škole bánské v Ostravě, obor Technika požární ochrany a bezpečnosti průmyslu.

K jihočeskému sboru nastoupil v roce 1990 k okresnímu útvaru Sboru požární ochrany v Českém Krumlově a byl ustanoven na místo staršího požárního specialisty. V roce 2001 se stal ředitelem odboru v Českém Krumlově v hodnosti kapitán, v roce 2001 postoupil na hodnost majora a v roce 2006 na hodnost podplukovníka.

Na konci roku 2006 byl Martin Sviták jmenován do funkce náměstka krajského ředitele HZS Jihočeského kraje pro úsek integrovaného záchranného systému a operačního řízení. 1. ledna 2007 mu byla udělena hodnost plukovníka.

Své bohaté zkušenosti a znalosti zúročil plk. Martin Sviták u řady zásahů či koordinaci záchranných a likvidačních prací při mimořádných událostech na území Jihočeského kraje, např. při povodních, rozsáhlých požárech či větrných smrštích.

Plk. Marin Sviták se v oblasti požární ochrany podílí i na činnostech převyšujících krajský rozměr. Mezi tyto patří jeho činnost v odborných komisích MV-GŘ HZS ČR v oblasti technických prostředků požární ochrany, působí jako instruktor pro práce pod vodní hladinou.

V minulých letech se aktivně zapojil jako lektor do spolupráce HZS Jihočeského kraje a Jihočeské univerzity. Martin Sviták je členem Krizového štábu Jihočeského kraje.

Martin Sviták je členem SH ČMS v místě bydliště. Aktivně se věnuje požárnímu sportu a výchově dětí k hasičskému řemeslu.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet